Tužilaštvo se oglasilo povodom posljednjih dešavanja u Skupštini KS

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo se oglasilo povodom posljednjih dešavanja u Skupštini KS
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Skupština KS

S obzirom na aktuelna dešavanja vezana za funkcioniranje Skupštine Kantona Sarajevo i najavljene štrajkove upozorenja budžetskih korisnika zbog nedonošenja odluke o privremenom finansiranju, Ured glavne kantonalne tužiteljice informira javnost o sljedećem:
 
Tužilaštvo je od početka ove godine zaprimilo i na dnevnoj osnovi zaprima prijave, dopune prijava, apele za hitno postupanje, u kojim se sudionici događanja međusobno prijavljuju i traže od tužilaštva da riješi “pravni haos” koji pominju u prijavama.

S tim u vezi, Tužilaštvo KS je po redovnoj proceduri formiralo predmete u kojim se provjeravaju navodi vezano za:

-       oduzimanje pečata Skupštine Kantona Sarajevo od sekretara Skupštine i kršenje Poslovnika o radu Skupštine;

 -       kršenja odredbi Zakona o objavljivanju propisa i drugih općih akata i odluka u “Službenim novinama Kantona Sarajevo”;

 -       navodi da jedan od prijavljenih u javnom djelovanju preduzima aktivnosti predstavljajući se kao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo te

-      navodi da je jedna od prijavljenih prekršila proceduru vezanu za sazivanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo za dan 28.12.2019. godine.
 
"Po svim prijavama se od strane Tužilaštva hitno preduzimaju radnje u cilju provjere navoda, te je u ovoj fazi Tužilaštvo fokusirano na prikupljanje dokumentacije i uzimanje izjava.

Tužilaštvo će u skladu sa svojim nadležnostima nakon provjere navoda iz prijava utvrditi da li se eventualno u radnjama prijavljenih ostvaruju obilježja krivičnih djela i o svojoj odluci obavijestiti javnost.

Uzimajući u obzir dužnost Tužilaštva da u svakoj situaciji pa tako i u ovoj ostane nezavisan i nepristrasan organ, napominjemo da rad tužilaštva u okviru svoje nadležnosti po predmetnim prijavama ni u kojoj mjeri ne onemogućava zastupnike odnosno Skupštinu Kantona Sarajevo da postupaju u okviru svojih nadležnosti u interesu građana Kantona Sarajevo i razmotre dodatne pravne mehanizme za rješavanje nastale situacije", navodi se u saopćenju Tužilaštva KS. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije