Tužilaštvo predložilo pritvor za osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo predložilo pritvor za osobe osumnjičene za krijumčarenje migranata
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Predložen pritvor za tri osobe osumnjičene za organizirani kriminal i krijumčarenje migranata u akciji kodnog naziva "Tulip".

Radi se o trojici osumnjičenih, državljanima Turske, Iraka i SR Njemačke, koji su pod istragom i sumnjiče se da su duži vremenski period, preko teritorije BiH, prema granici sa R Hrvatskom, krijumčarili migrante sa područja zemalja Bliskog i Srednjeg Istoka.

Nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičene:

1. Muhammed Zendi Muzafar, rođen 1971. godine, državljanin R Turske,
2. Babat Hadi, rođen 1970. godine, državljanin SR Njemačke,
3. Mohamad Kadr Karwan, rođen 1987. godine, državljanin Iraka.

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode na području Sarajeva kada su izvršeni i pretresi vozila i objekata koje osumnjičeni koriste te je pronađeno 14 ilegalnih migranata sa područja Sirije i Iraka.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH i sumnjiče se da su duži vremenski period transportovali ilegalne migrante kroz teritoriju BiH, prema zemljama EU, u čemu su angažirali i druge osobe.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organiziranog kriminala iz člana 250. KZ-a BiH i organiziranja grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata iz člana 189a. KZ-a BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora će u zakonskom roku biti upućen Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije