Tužilaštvo KS od VSTV-a traži da se ubrza procedura izbora tužilaca i zamjenika

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo KS od VSTV-a traži da se ubrza procedura izbora tužilaca i zamjenika
Foto: Arhiv / Tužilaštvo Kantona Sarajevo

S obzirom na pojedine medijske natpise, Ured Glavne kantonalne tužiteljice KS obavještava javnost da su Odlukom VSTV-a iz 2014. godine, te Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo propisane 3 (tri) pozicije zamjenika glavnog kantonalnog tužioca. Ovaj Pravilnik je odlukom VSTV odobren 2016. godine.

Dana 26. decembra 2019. godine glavna kantonalna tužiteljica je u skladu sa Zakonom o VSTV BiH obavijestila VSTV koja je zamjenička pozicija upražnjena, zatim kojoj je od zamjenica istekao mandat i kojoj uskoro ističe. Također je VSTV obaviješten ko od tužilaca odlazi u penziju, te smo podsjetili koje konkursne procedure nisu okončane iako su pozicije nepopunjene od juna 2019. godine zbog odlaska tužilaca na druge funkcije.

Zbog obima posla, povećanog priliva predmeta i radi efikasnije organizacije rada Tužilaštva, kojem u izvršenju zadataka prema sistematizaciji nedostaje veći broj tužilaca, zatraženo je od VSTV-a da se procedure izbora novih tužilaca i zamjenika ubrzaju.

Također je uz odgovarajuće obrazloženje, kao privremeno rješenje, predložen vršilac dužnosti za upražnjenu, a ne za izmišljenu treću zamjeničku poziciju. Takav prijedlog je bio u skladu sa praksom VSTV, koji je u ranijim slučajevima podržavao slične prijedloge glavnih tužilaca, navodi se u saopćenju Tužilaštva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije