Tužilaštvo HNK se uključuje u istragu zbog zagađenje u Mostaru

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo HNK se uključuje u istragu zbog zagađenje u Mostaru
Youtube/Screenshot / Pojava otrova piralena

Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona  je počelo provoditi istražne radnje na utvrđivanju činjenica oko navoda i informacija o mulju i štetnim materija sa stanovišta postoji li odgovornost određenih osoba i da utvrdimo sve činjenice, piše Bljesak.info.

Smrtonosni piralen u mostarskim postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda!

Da li je mostarski kolektor za otpadne vode ekološka bomba? 

Šta je piralen i koliko je opasan: Kontakt s kancerogenim uljem koban po zdravlje

Kako saznaje portal Bljesak.info, Tužiilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona naložilo je federalnoj Upravi za inspekcijske poslove da hitno da izvrši inspekcijski nadzor i postrojenja i eventualno kontaminiranog područja. Zatraženo je i angažiranje sektora kriminalističke policije da poduzmu određene aktivnosti u cilju prikupljanja dokumentacije i izjava svjedoka a i samo je tužiteljstvo, zbog važnosti i hitnosti slučaja, krenulo u istražne radnje.

U ovom predmetu će navodno biti saslušani odgovorni u Gradskoj upravi, Vodovodu, Deponiji, inspekcija te svih gradskih službi koji su uključeni u postupak prikupljanja, odlaganja mulja, njegovih analiza itd.

Podsjećamo, članovi mreže nevladinih organizacija u Mostaru iznijeli su u javnost informacije da se u analizama mulja iz mostarskih kolektora nalaze opasne, kancerogene tvari.

Potvrdio je to i Zavod za agropedologiju, koji pak nema certifikat da utvrdi je li u mulju i piralen. No, ako je suditi po nalazima, izvjesno je da jeste.

''Obzirom da PCB-eva (poliklorirani bifenili) i ostalih spojeva ima znatno iznad granične vrijednosti, indicije su to da postoji prisustvo i piralena'', rečeno je za Bljesak.info iz Federalnog zavoda za agropedologiju.

JP Vodovod i Grad, u nepotpisanom priopćenju, opovrgnuli su sve navode rekavši kako je riječ o plaćenom napadu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije