Tužilaštvo BiH i VSTV o aferi "nezakonito prisluškivanje"

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH i VSTV o aferi "nezakonito prisluškivanje"
/ Foto: Tužilaštvo BiH / Ilustracija

Iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH potvrdili su za Radiosarajevo.ba da su zaprimili prijavu organizacije Transparency International (TI) BiH koja je tražila da se ispita postupanje v.d. glavne tužiteljice u Tužilaštvu BiH Gordane Tadić.

Iz ove organizacije su naveli da je Tadić od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajeva zahtijevala izuzimanje predmeta protiv Josipa Šimića u odnosu na kojeg je navedeno tužilaštvo otvorilo istragu za krivično djelo “krivotvorenje isprave“.

TIBiH je u informaciji dostavljenoj Uredu disciplinskog tužioca naveo da ovo ukazuje na više mogućih disciplinskih prekršaja, kao štu su: miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti, upuštanje u aktivnosti koje su nespojive s dužnostima tužioca i druge.

S druge strane, Tužilaštvo BiH je saopćilo da vodi opsežnu istragu vezanu za "nezakonito prisluškivanje Tadić i potpredsjednice VSTV Ružice Jukić, odnosno počinjenje kaznenih djela - neovlašteno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje, a u vezi kaznenih djela odavanje tajnih podataka, krivotvorenje službene isprave, lažno prijavljivanje te kazneno djelo ometanje rada pravosuđa".

Iz Tužilaštva BiH ističu da će u okviru spomenutog predmeta biti uloženi maksimalni i sveobuhvatni napori na rasvjetljavanju svih okolnosti.

"Također, kao što smo naveli, u okviru ovog predmeta vodi se istraga i za kazneno djelo lažnog prijavljivanja, izvršenog dostavljanjem krivotvorenog službenog dokumenta SIPA-e Tužiteljstvu BiH", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije