Tužilaštvo BiH formirat će predmet protiv Sakiba Softića

BIRN - Detektor.ba
Tužilaštvo BiH formirat će predmet protiv Sakiba Softića
EPA / Sakib Softić
Državno Tužilaštvo formirat će predmet i provjeriti navode koji se tiču postupanja Sakiba Softića kao agenta BiH u postupku podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Ovo je za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) potvrdio Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH. Nije precizirano da li će provjerom navoda biti obuhvaćen Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH.

Međunarodni sud pravde u Haagu obavijestio je još krajem maja prošle godine Sakiba Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, navodi se u izjavi predsjednika Najvišeg suda Ujedinjenih nacija (UN) Ronny Abrahama.

U izjavi proslijeđenoj medijima Abraham je potvrdio da je Sud odbio da u postupak uzme zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije zbog toga što o imenovanju agenta, ni o pokretanju postupka nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH. Kako je naveo Abraham, Softić je još 25. maja prošle godine pisao Sudu pitajući da li je njegovo imenovanje za pravnog zastupnika BiH iz 2002. godine još važeće za pokretanje procesa revizije presude.

“Pismom, datiranim 26. maja 2016, sekretar Suda informisao je Softića da je neophodno novo imenovanje. Sud nije dobio nikakav dokument koji bi potvrdio da je Softić imenovan u svrhu procesa za reviziju presude iz 2007. godine”, precizirao je predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Softić je 23. februara ove godine Sudu u Haagu predao zahtjev za reviziju presude u procesu protiv Srbije, potpisujući se kao agent BiH.

Abraham je citirao pisma predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića godine, i ministra za vanjske poslove BiH Igora Crnadka, od 3. februara 2017., u kojima su obojica naglasila da “ne postoji odluka Predsjedništva BiH o obnavljanju procesa pred Međunarodnim sudom pravde, niti odluka kojom bi Softić, ni bilo ko drugi, bio ovlašćen da bude zastupnik BiH“.

Sud u Haagu je 24. februara od trojice članova Predsjedništva BiH zatražio objašnjenje, a kako je u izjavi naveo sudija Abraham, srpski član Predsjedništva BiH Ivanić  odgovorio je da “nijedna zvanična institucija BiH nije donijela odluku da pokrene reviziju”.

Hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović obavijestio je Sud da “to pitanje nije bilo razmatrano, niti je o njemu odlučivalo Predsjedništvo BiH“, dok je Bakir Izetbegović, kao bošnjački član, tvrdio da „Softićevo imenovanje za pravnog zastupnika BiH iz 2002. važeće i na snazi i da podnošenje zahtjeva za reviziju spada u njegov mandat“.

Sud je pomno razmotrio ta pisma i smatra da vlasti BiH nisu donijele nikakvu odluku da zatraže reviziju presude. U skladu sa tim, nikakvo dalje postupanje ne može biti preduzeto u vezi sa zahtjevom za reviziju”, zaključio je predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Sud je u 2007. presudio da, iako masakr u bosanskom gradu Srebrenici, gdje su snage bosanskih Srba ubile gotovo 8.000 muškaraca i dječaka u 1995. predstavlja genocid, nije našao dokaza da je Srbija odgovorna za ta ubistva. U presudi se, međutim, navodi da je Srbija prekršila Konvenciju o genocidu jer je trebala spriječiti genocid i kazniti vojnog zapovjednika, generala Ratka Mladića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije