Tužilac koji je podigao optužnicu protiv ubijenog Davida postao advokat

Radiosarajevo.ba
Tužilac koji je podigao optužnicu protiv ubijenog Davida postao advokat
Foto: Nedim Grabovica / Davor Dragičević u Banjoj Luci

Javnosti je Saša Labotić poznat kao tužilac koji je podigao optužnicu protiv ubijenog Davida Dragičevića, šest dana nakon što je pronađen mrtav, što su mnogi nazvali skandalom nezabilježenim na ovim prostorima, piše RTVBN

Zbor advokata je na sjednici razmatrao Labotićevu dokumentaciju i zaključio da je ispunio uslove da se njegovo ime upiše u Imenik Advokatske komore.

Predsjednik Zbora advokata Banja Luke Darko Kremenović kaže da je zahtjev i prijedlog Labotića stavljen na raspravu na Zboru advokata.

"Kolege su raspravljale i apsolutnom većinom glasova isti je dobio pozitivno mišljenje da se upiše u Imenik advokatske komore. Naše pozitivno mišljenje sada ide na sjednicu Izvršnog odbora koje broji 11 članova, odlučuje o upisu svih podnosilaca zahtjeva pa tako i u ovom konkretnom slučaju Saše Labotića", kazao je Kremenović.

Iz grupe Pravda za Davida kažu da je ovo još jedan dokaz da oni koji krše zakone u ovoj državi najbolje prolaze.

"Vjerovali smo da do ovog neće doći ali ovo nažalost samo potvrđuje da sve što se dešava je obična predstava za narod i slično je bilo i sa podizanjem optužnice za Karana i dvojice krim tehničara za bačeni Davidov donji veš i ovdje se isto desilo. Kao kazna za udaljavanje iz tužilaštva on će biti nagrađen prihvatanjem u Advokatsku komoru, kaže Ozren Perduv, grupa Pravda za Davida.

Banjalučkog tužioca Sašu Labotića je Visoko sudsko i tužilačko vijeće razriješilo tužilačke funkcije jer je prilikom prijavljivanja na taj posao skrio da je 2008. godine osuđivan zbog piraterije zbog čega se protiv njega vodio i disciplinski postupak.

Podsjetimo, David Dragičević, 21-godišnji mladić iz Banje Luke, nestao je u noći 18. marta 2018. godine. Njegovo beživotno tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rečice Crkvena u reku Vrbas.

Dva dana kasnije, 26. marta, visoki zvaničnici policije RS održali su konferenciju za novinare, na kojoj su kriminalizovali mladića i saopćili da je njegova smrt "zadesna".

Davidovi roditelji i prijatelji nisu povjerovali u policijsku verziju njegove smrti i isti dan su održali prvo okupljanje na glavnom gradskom trgu u Banjoj Luci.

Od toga dana, sve do 30. decembra prošle godine, na Trgu Krajine svako večer su se održavali skupovi pod nazivom "Pravda za Davida".

Tri mjeseca poslije pronalaska Davidovog tijela, 28. juna 2018. godine, tužilac je otvorio istragu o ubistvu mladića.

Više o ovom slučaju čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije