Turski premijer uoči posjete Sarajevu: BiH je ključ stabilnosti u regiji

Anadolija
Turski premijer uoči posjete Sarajevu: BiH je ključ stabilnosti u regiji
Foto: EPA / Binali Yildirim, premijer Turske
Premijer Republike Turske Binali Yildirim izjavio je jutros kako stabilnost u Bosni i Hercegovini predstavlja stabilnost cijelog Balkana.

Turski premijer danas će doputovati u dvodnevnu zvaničnu posjetu Sarajevu, a neposredno prije leta se obratio novinarima na aerodromu Esenboga u Ankari.

“Tragovi velike patnje proživljene tokom zbivanja početkom 90-tih godina su i dalje u našem pamćenju. Sve zemlje u regiji imaju obavezu da djeluju zajednički i odgovorno kako se slične krize i haosi više nikada ne bi ponovili. Turska ulaže maksimalne napore za uspostavu stabilnosti i mira na Balkanu“, poručio je Yildirim.

Ističući kako će se tokom posjete u Sarajevu sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, kao i sa članovima Predsjedništva BiH, čelnicima Predstavničnog doma i Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH, Yildirim je kazao kako će to biti prilika da se razgovara o ekonomskim temama, investicijama i unapređenju bilateralnih i regionalnih odnosa i saradnje.

Ističući kako Turska i BiH gaje zajedničku historiju, Yildirim je kazao da će tokom sastanaka u Sarajevu biti razgovarano o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa. Dodao je da će se sastati i sa predstavnicima privrednog sektora, te sa studentima na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu.

“Turska čini sve kako bi doprinijela izgradnji mira, sigurnosti i stabilnosti na Balkanu. Uvjeren sam da će i ova naša posjeta doprinijeti tom procesu“, kazao je Yildirim.

Podsjetivši da će u zvaničnu posjetu BiH uskoro doputovati i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Yildirim je kazao kako će njegova delegacija obaviti svojevrsne pripreme za tu posjetu na najvišem nivou.

Yildirim u posjeti Sarajevu predvodi brojnu delegaciju turskih zvaničnika, među kojima je zamjenik premijera Recep Akdag, šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar transporta i komunikacije Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije