Pripreme za skoru posjetu Erdogana: Turski premijer Binali Yildirim stigao Sarajevo

E. H.
Pripreme za skoru posjetu Erdogana: Turski premijer Binali Yildirim stigao Sarajevo
Turski premijer Binali Yildirim doputovao je danas u dvodnevnu, zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Za njega je ispred zgrade Zgrade institucija BiH upriličen svečani doček, nakon što su ga na aerodromu ranije dočekali ministar za vanjske poslove BiH Igor Crnadak i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Ispred Zgrade institucija BiH Yildirima je dočekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji će provesti turskog premijera u prvi dio službene posjete BiH.

Tokom svog boravka u glavnom gradu BiH on će se, prvenstveno, sastati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, a tom prilikom bit će održan i susret delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske. Također, programom posjete predviđen je susret s članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH i članovima Predsjedništva BiH, najavljeno je iz Vijeća ministara BiH.

Drugog dana posjete predviđen je obilazak Šehidskog mezarja Kovači gdje će Zvizdić i Yildirim položiti cvijeće. Nakon Kovača posjetit će i Galeriju 11/07/95 te prošetati Baščaršijom.

Veoma je zanimljivo da je on, za turske medije, uoči leta za BiH na aerodromu u Ankari poslao snažne poruke o tome kako je važna saradnja Turske i naše države.

“Tragovi velike patnje proživljene tokom zbivanja početkom 90-tih godina su i dalje u našem pamćenju. Sve zemlje u regiji imaju obavezu da djeluju zajednički i odgovorno kako se slične krize i haosi više nikada ne bi ponovili. Turska ulaže maksimalne napore za uspostavu stabilnosti i mira na Balkanu“, poručio je Yildirim.

Ističući kako Turska i BiH gaje zajedničku historiju, Yildirim je kazao da će tokom sastanaka u Sarajevu biti razgovarano o mogućnostima unapređenja bilateralnih odnosa. Dodao je da će se sastati i sa predstavnicima privrednog sektora, te sa studentima na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Podsjećamo, prije samog leta u Sarajevo, Yildirim je najavio da je njegova delegacija svojevrsna priprema za skoru posjetu Recepa Tayyipa Erdogana našoj zemlji.

“Turska čini sve kako bi doprinijela izgradnji mira, sigurnosti i stabilnosti na Balkanu. Uvjeren sam da će i ova naša posjeta doprinijeti tom procesu“, kazao je Yildirim.

Inače, posjeta turskog premijera za bosanskohercegovačku, ali i regionalnu javnost posebno je interesatna iz ugla cestogradnje, nakon što su prethodnih mjeseci u regiji i BiH održavani sastanci u vezi s izgradnjom autoputa koji bi povezivao Sarajevo i Beograd.

Pored toga, saradnja BiH i Turske je veoma važna u brojnim poljima, od ekonomije do vanjske politike, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je najavio da bi ona mogla biti i pojačana ukoliko bi Turkish Airlines otvorio svoju kćerku-firmu u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije