Tufekčić: Ljut sam na SDA, ali smo se trudili za razliku od SBB-a i HDZ-a

A. D.
Tufekčić: Ljut sam na SDA, ali smo se trudili za razliku od SBB-a i HDZ-a
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Jasenko Tufekčić (u sredini)
Federalna vlada razmatrala je Prijedlog amandmana CX. na Ustav FBiH, koji je predložila većina delegata Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Cilj amandmana je pokušaj rješavanja načina popune delegata u jednom od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH u situaciji kada ih nema dovoljno u skupštinama kantona, odakle su i birani.

Naime, Dom naroda još od izbora održanih 2014. nije popunjen jer u Klubu Srba ima samo 13 od 17 delegata, dok su klubovi Bošnjaka i Hrvarta popunjeni.

Budući da je u proteklih nekoliko saziva Doma naroda Parlamenta FBiH uočena nemogućnost popune Kluba delegata srpskog naroda, a sve zbog činjenice da u svih 10 kantonalnih skupština nije izabrano 17 srpskih delegata koliko je potrebno da se delegira u Dom naroda, bilo je neophodno pristupiti izmjeni Ustava FBiH u dijelu u kome je definiran sastav Doma naroda i izbor njegovih članova, smatraju u Klubu.

Tako bi, prema njihovom prijedlogu, nedostajući broj zastupnika bio biran s liste političkih subjekata koji su sudjelovali na izborima, a čiji kandidati nisu izabrani u kantonalne skupštine.

„Iznimno, u slučaju da kantonalne skupštine nemaju dovoljan broj izabranih izaslanika iz reda konstitutivnih naroda kako bi se osigurao sastav Doma naroda propisan člankom IV. A.2.8. koji je izmijenjen Amandmanom XXXIV. na Ustav Federacije BiH, nedostajući broj izaslanika iz reda konstitutivnih naroda ili ostalih u Domu naroda popunjava se iz reda neizabranih kandidata na listama političkih subjekata za kantonalnu skupštinu u kojoj nedostaje propisan (odgovarajući) broj izaslanika. Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine nedostajuće izaslanike popunjava na temelju izbornih rezultata koje su ostvarili politički subjekti i neizabrani kandidati na izbornim listama političkih subjekata", tako glasi njihov amandman.

Ovakav prijedlog, međutim, stav je Vlade FBiH, odstupa od suštine ustavnih odredbi koji se odnose na Dom naroda i njegovu ulogu u ustavno-pravnom poretku Federacije BiH.

Potpredsjedavajući Doma naroda FBiH Jasenko Tufekčić (SDA), koji je i član Kluba Bošnjaka kaže za Radiosarajevo.ba da ovaj amandman nije trebao ni da dobije mišljenje Vlade, te smatra očitovanje izvršne vlasti u ovom slučaju potpuno nepotrebnim.

"To smo naravno uradili kako bi riješili ovaj problem koji već duže imamo u Domu naroda budući da je nepopunjen Klub Srba. Da bi se amandman usvojio potrebno je osigurati dvotrećinsku većinu u Domu naroda i većinu u svakom od klubova naroda. Mi smatramo da to treba učiniti i zato smo ovo predložili", kazao je Tufekčić.

Govoreći o nužnosti implementacije presude „Božo Ljubić“ prema kojoj se neustavnim smatra odredba Izbornog zakona da se iz svakog kantona mora birati po jedan predstavnik svakog konstitutivnog naroda, Tufekčić je rekao kako ipak smatra da je Dom naroda dom kantona, te da se ne može osporiti pravo nekoga ko je izabran da bude delegiran u ovom domu.

Izrazio je bojazan da bi moglo doći do neimplemetacije izbora ukoliko ne dođe do izmjene Izbornog zakona, te je s tim u vezi podsjetio na blokade HDZ-a BiH kod formiranja vlasti nakon izbora 2010. godine, a zbog čega je intervenirao visoki predstavnik, uz opasku da bi se slično nešto moglo ponoviti i nakon ovih izbora.

Ipak, on je naglasio da amandmani koje je Klub Bošnjaka podnio u vezi s deblokadom popune klubova doneseni s najboljom namjerom da se u budućnosti ne desi da Dom naroda ostane u krnjem sastavu jer nema dovoljno pripadnika određenog naroda u pojedinoj skupštini kantona, te da ovi amandmani nemaju veze s nekom vrstom implementacije odluke Ustavnog suda u predmetu „Božo Ljubić“kako se to spominje u medijima.

Upitan kako komentira činjenicu da je Parlament FBiH vrlo malo zasjedao, Tufekčić je rekao da ga to kao predsjedavajućeg Doma veoma frustrira jednako i kao stranačkog fukcionera SDA koji je često prisutan na raznim pregovorima.

„Čini mi se da HDZ i SBB ipak nisu dovoljno iskreni i zainteresirani da budu dio parlamentarne većine. Kivan sam malo i na SDA, mora to vrlo iskreno reći, ali barem smo se trudili da ovo funkcionira za razliku od SBB-a i HDZ-a“, rekao je Tufekčić, komentirajući tako privremenu blokadu rada Vlade FBiH zbog različitih stavova oko imenovanja direktora u pojedinim federalnim institucijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije