Trudnoća i posao: Šta donose nove zakonske izmjene?

Fena
Trudnoća i posao: Šta donose nove zakonske izmjene?
Pixabay / Ilustracija
Komisija za jednakopravnost spolova Zastupničkog doma Parlamenta FBiH uz podršku Sarajevskog otvorenog centra okupila je danas predstavnike vlasti i civilnog društva.

Održana je tematska sjednica posvećena unapređenju zaštite prava u kontekstu ostvarivanja radnopravnog statusa koja se vezuju za majčinstvo i očinstvo, a sve radi pune ravnopravnosti spolova.

Predsjednica Komisije za jednakopravnost spolova ZDPFBiH Jasna Duraković-Hadžiomerović kazala je novinarima prije sjednice da je trenutni Zakon o radu FBiH u mnogo čemu mnogo bolji od prethodnog, ali da ima i prostora za određene izmjene i dopune.

"Radi se o maloj varijaciji koja nije dovoljno obrađena. Otac i majka imaju isto pravo na roditeljsko odsustvo, to u društvu treba biti nešto normalno i prihvatljivo", kazala je.

Adrijana Hanušić- Bećirović pripremila je set prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH, odgovori su to na društvenu realnost u BiH, a namjera je ostvariti povoljnije okruženje za zasnivanje obitelji.

"Neke od mjera su zaštitnog karaktera (od neprimjerenih pitanja o obiteljskom statusu, o planovima za brak i trudnoću prilikom razgovora za posao), a neke poticajnog u smislu da očevi više koriste roditeljsko odsustvo da bi se postepeno mijenjale percepcije uloga muškaraca i žena u ostvarivanju obiteljskog života i u sudjelovanju u društvenom životu", kazala je.

Predstavnik Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku Ernis Imamović kazao je da će, nakon što im budu dostavljeni, prijedlozi biti razmotreni i obrađeni u skladu s parlamentarnom procedurom.

"Zakon o radu FBiH koji je trenutno u primjeni, doživio je ozbiljnu reformu, te je prilagođen, između ostalog i oblasti zaštite žene, materinstva odnosno roditeljstva, ali se i ovi prijedlozi mogu razmotriti i doprinijeti kvalitetnijim rješenjima u toj oblasti", kazao je.

Svjetlana Marković iz Helsinškog parlamenta građana Banja Luka precizira da EU od BiH zahtijeva da garantira minimum kako porodiljskog odsustva (koji se mora ispoštovati) tako i porodiljskih naknada koje će morati biti ujednačene na nivou cijele države.

"U nekim oblastima imamo više nego što to EU trenutno ima. Pogotovo u dijelu koji se odnosi na porodiljsko odsustvo od godinu dana. Međutim, to svi ne poštuju. Problem u FBiH je i visina porodiljskih naknada koja je neujednačena", kazala je Marković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije