Trojka se dogovarala: Zapelo oko fotelja

Radiosarajevo.ba
Trojka se dogovarala: Zapelo oko fotelja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sastanak u Istočnom Sarajevu

U Istočnom Sarajevu održan je sastanak predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, HDZ-a Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića. 

Izetbegović je kazao da je danas u suštini sve dogovoreno poput Budžeta BiH, imenovanja i izbora u Mostaru, osim imenovanje novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Prema njegovim riječima, postoji određenih problema s hrvatskom stranom koja je, kako je rekao,  iziritirana imenovanjima u CIK-u. 

"Srpska strana je to prevazišla tako da se kreće u imenovanja. Selmo Cikotić će biti predložen od premijera Zorana Tegeltije u četvrtak. Kreće se s imenovanjima SIPA, RAK itd.", rekao je Izetbegović. 

Istakao je da će  pokušati s hrvatskom stranom da Upravu za indirektno oporezivanje BiH dobije ipak bošnjačka strana. T

"To nismo uspjeli riješiti danas, ali preostaje da razgovaramo. Što se tiče budžeta, postoji ideja da se ide u skraćeni postupak jer HDZ ne bi sutra na Domu naroda prihvatio hitni postupak tako da bi imali oboren budžet i izgubli bi sljedećih mjesec-dva dana. Tako da se završi ove sedmice oba čitanja na Predstavničkom domu, a na Domu narodu budžet bi trebao bio usvojen 21. jula", rekao je Izetbegović.. 

Medijima se nakon sastanak danas obratio i Dragan Čović.

"Razgovarali smo o tri tačke dnevnog reda, o proračunu, Izbornom zakonu za Mostar, dogovorili smo žurnu proceduru, i o kadroviranju, ništa se nismo dogovorili ali ostaje ono stanje kao do sada", kazao je Čović. 

Dodao je da će HDZ glasati protiv imenovanja ministra sigurnosti. 

Kada je riječ o usvajanju državnog budžeta, Dodik je nakon sastanka kazao da postoji dogovor da se uđe u skraćenu proceduru da bi se Predstavnički dom Parlamenta BiH sastao ponovo u petak ove sedmice, te da bi Dom naroda do 21. jula završio kompletnu proceduru usvajanja budžeta. 

Kada je riječ o Mostaru, Dodik je rekao da nema ništa sporno što se tiče same procedure izbora. Međutim, on podjeća da predstavnici srpskog naroda nisu učestvovali u razgovoru oko ovog rješenja. 

Kada je riječ o imenovanjima direktora SIPA-e, OSA-e, RAK-a i nekih drugih institucija Dodik je kazao da SNSD interesuje OSA i SIPA. Kazao je i da je SNSD uvijek zainteresovan za direktora UIO. 

On je rekao i da se nikakve promjene neće desiti u VSTV-u dok se ne riješi status VSTV-a u skladu sa Ustavom BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije