Trivić: Moj lični primjer dokazuje da je moguća afirmacija žena u politici

K. S.
Trivić: Moj lični primjer dokazuje da je moguća afirmacija žena u politici
Foto: Facebook / Jelena Trivić

Docentica je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, predsjednica je Ekonomskog savjeta Partije demokratskog progresa, udata je i majka dvoje djece, Jelena Trivić, za Radiosarajevo.ba govori o angažmanu žena u politici u BiH, programskim ciljevima i drugim pitanjima.

Govoreći o ličnom primjeru, afirmaciju žena u političkom životu, trvdi Trivić, moguće je postići.

Pozder: Neću dozvoliti da prostor služi političkom potkusurivanju

“Kao u odgoju djece, možete im pričati koliko hoćete, ali ako radite suprotno od svoje priče, nema efekta. Slično bi bilo i da sam u ulozi da motivišem i podstaknem druge žene da se politički aktiviraju, a da nisam i sama politički aktivna”, kaže naša sagovornica.

Prema njenoj ocjeni, sve aktivnosti organizacija civilnog društva koje rade ogroman posao u svrhu afirmacije uloge žene u političkim procesima imaju smisla samo ukoliko u tim procesima afirmacije učestvuju žene koje jesu politički aktivne i koje mogu da budu tzv. influenseri za druge žene koje još uvijek politiku smatraju muškim poslom.

Infografika: Mladen Ivanić, kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH

Trivić kaže da su ovo prvi Opći izbori na kojima se kandiduje.

“U politici sam aktivno tek nešto više od dvije godine. Iako nisam obavljala ni jednu političku funkciju do sada, ni izabranu, ni imenovanu, najvećim uspjehom smatram to što sam se na političkoj sceni RS pozicionirala kao stručnjak iz oblasti ekonomije, koji iako član jedne političke opcije, pokušava da pruži objektivne analize ekonomske politike koju vodi trenutna Vlada Republike Srpske. Osim argumentovanih kritika na rad Vlade RS, prepoznatljiva sam i kao neko ko nudi konkretna rješenja u oblasi ekonomije, a koja su sadržana u Programu obnove Republike Srpske Partije demokratskog progresa”, napominje naša sagovornica.

Trivić dobro poznaje ekonomske probleme u zemlji i kao asistentica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci iznijela je niz rješenja za hitno rješavanje ekonomskih problema.

Kazala je da će insistirati na smanjenju poreskog opterećenja na privredu, naročito poreskog opterećenja rada i ukidanje neporeskih davanja.

“Smatram da je poslovanje preduzeća značajno opterećeno u smislu obaveza prema državi i da tu ima puno prostora u svrhu rasterećivanja privrede kako bi se privreda dodatno dinamizirala i oživljela. Dalje, insistirat ću na zakonskom rješenju da jedan čovjek može primati samo jednu naknadu iz javnih izvora (budžeta). Čvrsto ću istrajati u ideji da se sva javna trošenja narodnog novca javno objave na internet stranicama javnih institucija”, kategorična je Trivić.

Mišljenja je da treba uvesti depolitizaciju upravljanja javnim preduzećima,  na način da se direktori i upravljačke strukture koje nisu sposobne da ostvare godišnje planove dobiti preduzeća kojima upravljaju, da se smjenjuju i da se na čelo javnih preduzeća postavljaju upravljačke strukture koje su sposobne da od njih naprave dobitaše, a ne gubitaše.

Trivić kaže da ima mjere za poboljšanje teškog demografskog stanja u RS.

PDP-ove mjere podrazumjevaju: Za svako novorođeno dijete fiksna jednokratna pomoć u iznosu od 2.000 KM, za svako treće dijete, materinski dodatak na mjesečnom nivou u visini prosječne plate u RS, za svako četvrto dijete, materinski dodatak na mjesečnom nivou prosječne plate u RS”, navela je Trivić.

Dodaje da će se zalagati da se programiranje uvede kao obavezan predmet već u osnovnoj školi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije