Tri općine iz Hercegovine Željka Komšića proglasile nepoželjnom osobom

Radiosarajevo.ba
Tri općine iz Hercegovine Željka Komšića proglasile nepoželjnom osobom
Foto: Radiosarajevo.ba / Ljubo Grizelj, Smiljan Vidić, Branko Bago i Željko Komšić

Željko Komšić, novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nepoželjan je u općinama Grude, Čapljina i Posušje.

To su potvrdili u razgovorima za više portala načelnici ovih općina - Ljubo Grizelj, Smiljan Vidić i Branko Bago.

U izjavi za portal Grude.com, Grizelj je rekao kako, s obzirom na način na koji je izabran, on kao član Predsjedništva BiH nije dobrodošao u Grude.

”Hrvati su u svim općinama i gradovima u kojima su većinski narod izabrali za svog člana Predsjedništva Dragana Čovića. Željko Komšić je treći put uzurpirao ono što mu ne pripada i ne treba dolaziti jer mu mi nismo spremni izraziti službenu dobrodošlicu. On nije legitimni predstavnik Hrvata Bosne i Hercegovine, tako ni općine Grude. Za nas je to, temeljem 90,82 posto volje birača općine Grude, Dragan Čović i njemu ćemo prvom prigodom izraziti najsrdačniju dobrodošlicu”, kazao je Grizelj.

Općinski odbor HDZ-a BiH Čapljina u zahvali biračima na podršci na izborima osvrnuo se i na izbor Željka Komšića u Predsjedništvo BiH.

U dopisu kojeg potpisuje načelnik Čapljine Smiljan Vidić izraženo je žaljenje što Bošnjaci još jednom na ovakav način ponižavaju Hrvate, ali je i poslana oštra poruka Komšiću.

"Istovremeno smo i žalosni što je još jednom izabran za hrvatskog člana Predsjedništva kandidat koji nema nikakvu potporu Hrvata u BiH.  Kao takav nije dobrodošao u naš grad! Ovakvim izborom jedan dio Bošnjaka je pokušao napraviti štetu Hrvatima i Bosni i Hercegovini. Hrvatima štetu nisu nanijeli, ali BiH jesu! imali smo kao narod i ranije velikih izazova, ali smo ih vođeni HDZ-om BiH znali i uspjeli savladati, tako će biti i sada",  navodi se u dopisu kojeg potpisuje Vidić, prenosi portal Pogled.

Tako je Komšić nakon Gruda postao persona non grata i u Čapljini, a nije se dugo čekalo na odgovor iz Posušja. 

"Jedan od dvojice novoizabranih bošnjačkih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, nije dobrodošao u Posušje. Osoba koja iz dana u dan radi na dekostitutivnosti Hrvata u BiH, koja koketira sa svojom nacionalnosti ovisno o trenutnim potrebama i koja je po treći put bošnjačkim glasovima uzurpirala mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH ne može predstavljati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i nikada neće biti dobrodošla u naše Posušje.

Na ovim izborima Posušje je jasno reklo tko je hrvatski član Predsjedništva BiH. Skoro 90% birača dalo je potporu dr. Draganu Čoviću i političkim strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora.

Odlučno i hrabro stojimo uz HNS i predsjednika Čovića u daljnjoj borbi za jednakopravnost i konstitutivnost Hrvata u Bosni i Hercegovini. Budimo ustrajni u zalaganjima za pravedna, logična i ustavna zakonska rješenja izbornog procesa kako bi u što skorijem roku nadišli ovu anomaliju koja omogućuje brojnijem narodu da majorizira malobrojniji birajući mu predstavnike", navodi se u saopćenju koje je potpisao načelnik Posušja Branko Bago, prenosi Dnevnik.ba.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije