Trgovina utjecajem Dejtonskim sporazumom ili najobičnija farsa

Amil Dučić
Trgovina utjecajem Dejtonskim sporazumom ili najobičnija farsa
Vijest da je na Palama pronađen originalni primjerak Dejtonskog sporazuma, u momentu kada je objavljena, zvučala je kao neslana šala, groteskno i suludo.

Onda je, nakon prve informacije MUP-a Republike Srpske o hapšenju Željka Kuntoša, aktuelnog pripadnika MUP-a kod kojeg je ovaj primjerak pronađen, vrag, izgleda, odnio šalu.

Iako priča o otuđenju ovog akta još nije ispričana, ona neumoljivo podsjeća na farsu.

Policija u RS-u hapsi čovjeka koji je njihov pripadnik, zbog posjeda originala Dejtonskog sporazuma, uoči 1. novembra, datuma kada su 1995. u Dejtonu u SAD-u počeli pregovori o mirovnom sporazumu za BiH, a onda ga nedugo nakon toga pušta da se brani sa slobode jer nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora. Istraga protiv njega i dalje je nastavljena.

I taman kada su se javile reakcije povodom ovog čina, ponukane informacijama o tome da je Kuntoš kao tjelohanitelj Alekse Buhe, te vozač Dragana Kalinića, bio čovjek blizak političkim strukturama RS-a od 1995. pa naovamo, isplivava informacija da je on navodno originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, pokušao prodati za 100.000 KM.

Situacija se i dalje ne smiruje, jer se original Dejtonskog mirovnog sporazuma "u međuvremenu pronalazi" u arhivu Predsjedništva BiH, odnosno da je pronađen prošle godine, nakon što je "nestao" 2008. godine.

Je li i ova, najnovija informacija, skretanje pažnje s moguće istine o tome da je čitava ova šarada unaprijed izrežirana, vrijeme će pokazati.

Do tada, ostaju neumoljive činjenice koje govore da se ovaj akt više od devet godina "vodi kao nestao", a nakon što je tadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić javnosti otkrio da ga nema u arhivu. Podsjećamo, pojavila se informacija kako je pronađen.

Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba nije se mogao oteti utisku da je posrijedi neka veće igra jer, kako je i on rekao, teško je povjerovati da je Kuntoš originalni primjerak Dejtonskog sporazuma nekome izvukao iz tašne.

Kome je u interesu trgovina utjecaja najvažnijim dokumentom države i u koje svrhe, pitanja su na koja za sada MUP RS-a, dosljednom istragom, jedino može dati odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije