Traži se djevojčica sa slike - nestala je u Potočarima 12. jula 1995.

O. K.
Traži se djevojčica sa slike - nestala je u Potočarima 12. jula 1995.
Foto: Facebook / Traži se djevočica sa slike

Selma Musić, djevojčica iz Potočara nestala je nakon pada Srebrenice, 12. jula 1995. godine.

U vrijeme nestanka imala je 7 godina i 10 mjeseci.

Slika na kojoj se vidi Selma u izbjegličkom kampu u Kladnju nastala je dan ili dva dana poslije pada Srebrenice, a objavljena je na Facebook stranici, na kojoj se objavljuju informacije o nestaloj djevojčici.

Njeni roditelji kazali su kako se ona vodi kao nestala u u Crvenom Krstu od dana nestanka.

Selma je rođena 17. septembra 1987. godine, i ima zelenu boju očiju. 

Selma bi trenutno trebala imati 32 godine, te se mole oni koji imaju bilo kakve informacije u vezi ove djevojčice da se jave Crvenom krstu u BiH.

"Djevojčica je nestala u gužvi 12. jula od kada joj se izgubio svaki trag. Do ove slike, njena porodica je došla danas i saznali su da je izašla iz Potočara i došla do Kladnja na slobodnu teritoriju", objavljeno je na ovoj Facebook stranici.

Moja žena je prijavila njen nestanak Crvenom krstu na dan kada ju je izgubila. Moj komšija ju je prepoznao u Kladnju, a ja kada sam prešao u Dubrave putem smrti, prijavio sam Crvenom krstu njen nestanak“ kazao je Salim Musić za Radiosarajevo.ba, Selmin otac koji trenutno živi u Americi.

Kako je kazao, nakon objave na društvenim mrežama, mnogi ljudi su se javili sa informacijama.

„Jedna gospođa nam se javila iz Travnika, prepoznala je moju Selmu sa slike i rekla kako ju je vidjela. Nada ne umire, mi vjerujemo da ćemo je naći“ kazao je Musić.

Selmin otac kaže da nakon 23 godine, postoji nada da je njegova kćerka živa, i kako kaže, drago mu je što je ona prešla na sigurnu teritoriju.

„Kada dođem u Bosnu krajem aprila, krenut ću za njom u potragu. Raspitat ću se u općini Kladanj, je li neko prijavio da ju je sa sobom poveo iz kampa. Volio bi da saznam bilo šta“, zaključio je Musić.

Njena majka, Alija, ranije je dala ovu izjavu za medije:

“Srebrenica je pala. Muškarci su otišli preko šume, a ostale žene s djecom i ja krenule smo prema Potočarima. Kada smo stigli, u Potočarima je bio haos, velika gužva. Srpski vojnici bili su u Potočarima. Strah se osjetio na svakom koraku. Ja sam nosila Sadika jer je on bio najmanji, a ostala djeca bila su ispred mene. U jednom je trenutku Selma samo nestala. Izgubila se. Sekunde su bile u pitanju, ali je nigdje nije bilo.

Tražila sam je po onom narodu. Kakav je to metež bio, znaju oni koji su bili taj dan u Potočarima”, govori Alija Musić, koja je satima svoje dijete tražila po Potočarima:

“Ja sam prišla Ratku Mladiću i rekla mu da mi nema djeteta, da je nestalo. Povukla sam ga za ruku i rekla mu to, ali on me otjerao. Strpali su nas nakon toga u autobuse. Selmu nisam uspjela pronaći tad, a, evo, više od 22 godine nemam glasa nikakvog o njoj. Vjerujem da je živa. Nadam se tome. Svakog dana mislim na nju. Nadam se da ćemo nekad saznati šta se desilo. Dok je ne pronađemo, živu ili mrtvu, nećemo odustati.”

Majka Alija prije nekoliko godina dala je krv za DNK analizu, ali do sada nije identificirano Selmino tijelo.

Porodica Selme Musić danas živi u SAD-u.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije