Traže dozvolu: "Srebrena malina" ponovo se obratila Agenciji za lijekove

B. T.
Traže dozvolu: "Srebrena malina" ponovo se obratila Agenciji za lijekove
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Respiratori koje je nabavila Srebrena malina

Agencija za lijekove i medicinska sredstva u petak, 5. juna, zaprimila je zahtjev firme "FH Srebrena malina" za dobijanje dozvole za uvoz 20 respiratora iz Kine. 

Potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba u Agenciji. 

Radi se o zahtjevu za saglasnost za hitan uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u Registar medicinskih sredstava BiH, a odnosi se na uvoz 20 respiratora oznake ACM812A, koji su u BiH stigli 27.maja.

Od tada, respiratori se nalazi na carinskom terminalu i nisu uvezeni u BiH.

Kako saznajemo u Agenciji, "Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića prije sedam dana najprije se Agenciji obratila putem maila, pri čemu su obećali da će još u utorak dostaviti originalnu dokumentaciju. Ipak, to su učinili na kraju radne sedmice, u petak. 

Dozvola za uvoz, kako objašnjavaju u Agenciji, važi 30 dana ili za jedan uvoz.

Fikret Hodžić - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Fikret Hodžić

Podsjetimo, prilikom ročišta za određivanju pritvora Fadilu Novaliću, premijeru Federacije BiH; Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru Federalne uprave policije i Fikretu Hodžiću, vlasniku "Srebrene maline" Tužilaštvo BiH iznijelo je tvrdnju da je Novalić urgirao u Agenciji za lijekove kako bi Hodžićeva firma dobila dozvolu za prethodni uvoz, odnosno prvi kontigent od 80 respiratora. 

"Fadil Novalić u cilju realizacije planiranog, koristeći stvarni službeni položaj premijera Federacije BiH, te uticajni politički položaj, neposredno ili putem drugih njemu poznatih lica, u telefonskoj ili drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, zahtjevao da Agencija hitno i bez provođenja potpune procedure nadzora pravnog lica “Srebrna Malina” ovo pravno lice upiše u Registar veleprometnika medicinskih sredstava, te izda suglasnost za hitan uvoz medicinskih sredstava koja nisu upisana u registar medicinskih sredstava BiH", tvrde iz Tužilaštva BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije