Transparency International podnio krivičnu prijavu protiv banjalučkih policajaca

Radiosarajevo.ba
 Transparency International podnio krivičnu prijavu protiv banjalučkih policajaca
PrtScr / David Dragičević

Transparency International je podnio krivičnu prijavu protiv više policajaca koji su članovima grupe Pravda za Davida onemogućavali da uđu u hram Svetog Save u Banjoj Luci. 

Policija zabranila članovima grupe “Pravda za Davida” da u hramu zapale svijeće

Kako je navedeno u saopštenju ove organizacije, krivična prijava je podnijeta zbog sumnje da su povrijedili Pravo ravnopravnosti građana, a za šta je, kako su naveli, predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Podsjetili su da je onemogućavanje članovima grupe Pravda za Davida da uđu u hram i njihovo udaljavanje od prostora hrama zabilježeno video snimkom.    

Prijava je podnijeta nakon što je više građana podijelilo svoja svjedočanstva i dokaze o neprimjerenom postupanju policije, saopštio je Transparency International.

Sramota policije u RS-u: Novi progon članova grupe Pravda za Davida

Apelovali su na sve institucije da u najkraćem roku ispitaju okolnosti oko novih zabrana i navoda o kršenju ljudskih prava prema članovima grupe Pravda za Davida, uz podsjećanje da institucije još nisu ispitale navode iz decembarskih događaja.

Tvrde da se članovima ove grupe već duži vremenski period brane sloboda okupljanja i izražavanja, a ranije su se pojavili i navodi o kršenjima njihovih prava prilikom dovođenja u policijske prostorije, kao i u vidu prekomjerne upotrebe sile policijskih službenika. 

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci još nije odlučilo o krivičnoj prijavi Transparency Internationala iz decembra prošle godine kada su policijski službenici prijavljeni za prekomjernu upotrebu sile na Trgu Krajine prema više građana koji su mirno protestovali, naveli su iz ove organizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije