Transparency International dobio tužbu protiv Tužilaštva BiH

Radiosarajevo.ba
Transparency International dobio tužbu protiv Tužilaštva BiH
Radiosarajevo.ba / Sud BiH
Transparency International u Bosni i Hercegovini podnio je tužbu protiv Tužilaštva BiH zbog nedostavljanja informacija koje se odnose na završene sudske predmete.

Sud Bosne i Hercegovine presudio je u korist Transparency Internationala, navodi se u saopćenju.

Transparency International BiH je još u novembru 2014. od Tužilaštva tražio kopije predmeta koji su okončani pravosnažnim osuđujućim presudama, a koji se odnose na krivična djela protiv službene dužnosti. Tužilaštvo je odbilo dostaviti tražene predmete, uz obrazloženje kako bi dostavljanje informacija moglo izazvati značajnu štetu po sprečavanje i otkrivanje kriminala.

Nakon što je TI BiH podnio tužbu, Sud BiH je presudio u korist TI BiH i istaknuo da je odbijanje Tužilaštva BiH da ustupi tražene informacije protivno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, kojim je jasno propisano da su sve informacije pod kontrolom javnih organa javno dobro. U presudi je Tužilaštvu naloženo da ponovo postupi po zahtjevu TI BiH, ali ovaj put poštujući proceduru propisanu Zakonom.

Sud je zauzeo stav da u slučajevima kada su predmeti pravnosnažno okončani nema nikakvog osnova za odbijanje pristupa informacijama, te je u obrazloženju presude posebno naglasio važnost javnosti rada pravosudnih institucija.

Ovo je osma presuda koju je TI BiH dobio tokom 2016. protiv javnih institucija za kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama, a prva protiv Tužilaštva BiH otkako TI BiH pokreće sudske postupke u ovoj oblasti..

Donesena presuda je veoma važna, ne samo za stvaranje pozitivne sudske prakse, već i u kontekstu dosadašnjeg netransparentnog rada Tužilaštva, koje je u većini slučajeva odbijalo dostavljati informacije o svojim postupanjima, čak i slučajevima za koje postoji ogroman javni interes.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije