Toplane i Sarajevogas smiruju građane u vezi najave nestanka plina u Sarajevu

3
Radiosarajevo.ba
Toplane i Sarajevogas smiruju građane u vezi najave nestanka plina u Sarajevu
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Sarajevske Toplane su u potpunosti spremne za najavljeni prekid isporuke prirodnog gasa.

Spremne su nastaviti s grijanjem za većinu potrošača gdje je moguće proizvoditi toplotnu eneriju alternativnim gorivima (mazut i ekstra lako lož ulje), rekao je samostalni stručni saradnik u Toplanama Sarajevo Denijal Bašić.

On je za agenciju Fena kazao da postoji dio krovnih kotlovnica Toplana koje moraju koristititi samo gas, jer nemaju alternativu, a u koordinaciji sa BH-Gasom i Sarajevogasom odredit će se režim rada ovih kotlovnica.

"Što se tiče kotlovnica koje imaju mogućnost korištenja alternativnih goriva za proizvodnju toplotne energije, Toplane-Sarajevo imaju dovoljno zaliha za kontinuiranu višednevnu proizvodnju, a kako se budu trošile te zalihe, spremni smo za nabavku novih količina i obnavljanje zaliha, tako da neće doći do prestanka proizvodnje i distribucije toplotne energije čak i ako obustava isporuke prirodnog gasa potraje duže od najavljenog", uvjerava Bašić.

On je dodao da su rukovodstva Toplana, BH-Gasa i Sarajevogasa u stalnoj komunikaciji te da je situacija pod kontrolom.

Podsjetimo, prekid u snabdijevanju je najavljen zbog popravke kvara nakon curenja prirodnog gasa na magistralnom gasovodu Šepak-Zvornik-Sarajevo, odnosno na širem području sela Roćević.

Radi se o jedinom plinovodu u BiH.

Ovim povodom oglasili su se i iz Sarajevogasa, iz kojih uvjeravaju da su izvršili sve neophodne pripreme za djelovanje u ovakvim situacijama.

"Sarajevogas je poduzeo odgovarajuće mjere i pripremio plan prema kojem će svi potrošači, koji nemaju mogućnost za korištenje alternativnih goriva, biti uredno snabdijeveni gasom do završetka planiranih radova i normalizacije isporuke.

Naglašavamo, prema planu koji je pripremljen, osim domaćinstava, sve zdravstvene i socijalne institucije bit će uredno snabdijevene gasom, a Sarajevogas će biti na raspolaganju svojim korisnicima u slučaju problema sa isporukom", saopćili su iz Sarajevogasa.

Zamolili su potrošače da racionalno koriste gas, a za sve smetnje u isporuci mogu kontaktirati Dispečerski centar Sarajevogasa na brojeve telefona: (033) 592 095; 592-096; 568-120; (061) 487 787.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije