Konačno: Započela digitalna era u BiH!

Jasmina Ćebo
Konačno: Započela digitalna era u BiH!
Danas je u 12 sati u RTV domu u Sarajevu pušten testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajeva, Banje Luke i Mostara.

Time je završena prva faza digitalizacije prijenosne i emisione opreme u BiH, a u narednoj fazi planirano je pokrivanje digitalnim signalom i preostalih šest digitalnih oblasti, odnosno cijele teritorije BiH.

Ministar za komunikacije i saobraćaj BiH Ismir Jusko pustio je testni digitalni signal u digitalnim oblastima Sarajevo, Banja Luka i Mostar. Iako s velikim zakašnjenjem za susjednim zemljama, danas treba reći: “Ipak se kreće”!

"Zadovoljstvo mi je i izuzetno sam sretan zbog toga što je ovo ipak jedan historijski momenat. Napokon imamo priliku pustiti testni signal, odnosno digitalni signal. U narednih 90 dana zaposlenici Ministarstva koji su zaduženi za ovaj projekt već su dobili zadatke da rade na pripremi administrativno-tehničkih stvari koje su vezane za raspisivanje međunarodnog tendera i nabavku preostale tehničke opreme koja će se instalirati i koja za cilj ima da pokrijemo ostatak BiH digitalnim signalom", kazao je Jusko, istaknuvši kako je ovo projekt od ključne važnosti, te da će u narednoj godini dati sve od sebe kako bi digitalnim signalom bila pokrivena kompletna BiH.

Ministar je rekao kako je zahvalan svima koji su doprinijeli da počne proces digitalizacije u BiH, te najavio raspisivanje tendera za nabavku opreme uz pomoć koje će proces digitalizacije biti proveden do kraja.

“Dovoljno je bilo kašnjenja i nećemo dozvoliti da ovaj proces kasni više niti jedan dan”, rekao je ministar Jusko.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović izjavio je da je BHRT produkcijske kapacitete prilagodio digitalnom emitiranju i da spremno ulazi u testni proces.

“U BHRT-u smo vrlo zadovoljni najavljenim početkom testnog emitiranja digitalnog signala javnih RTV servisa jer smo aktivno učestvovali u cijelom procesu koji je vodilo Ministarstvo za promet i komunikacije BiH”, istaknuo je Karamehmedović, napomenuvši kako će sa FTV biti u mogućnosti puštati 24-satni digitalni signal standardnog kvaliteta u narednih 90 dana.

Nakon svečanog puštanja u pogon “digitalnih postrojenja” ministar Jusko je na konferenciji za novinare, koja je također održana u prostorijama BHRT-a rekao kako Ministarstvo već intenzivno radi da, nakon što prođe 90 dana testne faze, na kvalitetan način bude provedena i druga faza digitalizacije.

Ministar je rekao da će Ministarstvo koje vodi predložiti Vijeću ministara da resiveri koji su potrebni domaćinstvima da bi primali digitalni signal, budu subvencionirani, na način kako je to urađeno i u zemljama u našem susjedstvu.

Upitan o vremenu uvođenja 4G mreže u Bosni i Hercegovini, Ismir Jusko je rekao kako će ona biti uspostavljena odmah nakon što proces digitalizacije bude proveden na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je sa zadovoljstvom primila vijest o puštanju digitalnog signala javnih RTV servisa u BiH u skladu s uvjetima dozvole koju je izdala 1. marta ove godine.

Iz RAK-a podsjećaju da početak digitalizacije televizijskog emitiranja u BiH u stvari istovremeno označava i početak perioda tranzicije unutar kojeg će se omogućiti svim učesnicima u digitalnom emitiranju da se prilagode novom načinu radiodifuzije i poslovanja u skladu s novim tehnološkim mogućnostima.

Pored nastavka digitalnog emitiranje javnih RTV servisa u BiH, posebna pažnja se treba posvetiti rješavanju pitanja digitalnog emitiranja ostalih TV stanica kroz usvajanje odgovarajućih odluka Vijeća ministara o prelasku na DVBT2 standard, te o daljem načinu upotrebe Multipleksa A i ostalih frekvencija namijenjenih za digitalno emitiranje u BiH.

Agencija u najskorije vrijeme očekuje intenziviranje aktivnosti u tom smjeru, saopćeno je iz RAK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije