Teška magla se nadvila nad bh. gradove, Sarajevo i dalje najzagađeniji grad Europe

Radiosarajevo.ba
Teška magla se nadvila nad bh. gradove, Sarajevo i dalje najzagađeniji grad Europe
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Teška i gusta magla i jutros se nadvila nad Sarajevom, kao i nad većim dijelom Bosne i Hercegovine, usljed pojačanog zagađenja koje je nastupilo prethodnih dana, s nešto hladnijim temperaturama.

Tokom noći građani Sarajeva ponovo su udisali najzagađeniji zrak u Europi, a posebno veliko zagađenje zabilježeno je u općini Ilidža, gdje je u 1.00 sati nakon ponoći indeks zagađenosti zraka iznosi alarmantnih 341, prema mjerenjima Svjetskog tima za kontrolu kvalitete zraka (AQICN).

Slična situacija bila je i u drugim bh. gradovima, posebno u Tuzli, Živinicama i Zenici, čiji građani već godinama imaju velike probleme sa zagađenjem zraka. Tačnije, indeksi izmjereni u ovim gradovima iznosili su: Zenica - 121, Tuzla - 197 i Živinice - 192, što je daleko više od indeksa 50, što je granična vrijednost koja označava zdrav zrak.

Zbog guste magle prethodne noći otkazani su svi letovi sa sarajevskog aerodroma, a otkazane su i sportske manifestacije, među kojima i utakmica Kupa BiH između Željezničara i Širokog Brijega.

Razvedravanje u jutarnjim satima donekle je donijelo olakšanje, ali kvaliteta zraka nije ništa bolja, što pokazuju i mjerenja sarajevskog udruženja EkoAkcija, te posebno zabrinjavaju najave meteorologa da nas tokom dana očekuje pojačano prisustvo magle.

mapa_kvalitet_zraka_bih_ekoakcija_prtscr.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije