Zoran Tegeltija "razapet" između entitetskih i državnih institucija

Radiosarajevo.ba
Zoran Tegeltija "razapet" između entitetskih i državnih institucija
Foto: ATV / Zoran Tegeltija

Zastupat ću stavove institucija kojima rukovodim i one odakle dolazim, rekao je kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegocine Zoran Tegeltija na sjednici Komisije za izbor Vijeća ministara BiH.

Komisija podržala imenovanje Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara

Na drugoj sjednici Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine data je preporuka Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije na poziciju predsjedavajućeg Vijeće ministara BiH, navodi se u saopćenju. Za preporuku da se Tegletija potvrdi mandat glasalo je osam članova Komsije, a šest je bilo protiv.

Mnogi su ovu ali i slične izjave Tegeltije shvatili kao okretanje od entitetskog prema državnom nivou i zanemarivanje stavova NSRS. Međutim pokušavajući opravdati izjave Tegeltije, Radio-televizija RS objavila je stenogram sa sjednice ove komisije, čime su pokušali demantirati tvrdnje predsjednika PDP Branislava Borenovića da je Tegeltija rekao da ga ne obavezuju stavovi i zaključci Narodne skupštine.

„Što se tiče pitanja koja su meni postavljena, kao narodnom poslaniku, neću da komentarišem. Valjda je svima jasno da zaključci Narodne skupštine RS obavezuju Skupštinu i institucije RS. Narodna skupština RS nikada sama ne može nametnuti zajedničkim institucijama svoje zaključke, niti odluke, već da se politikom konsenzusa pokuša postići dogovor o nekim temama“, rekao je Tegeltija na sjednici ove komisije.

On je ranije izjavio da se ne može desiti da neće poštovati odluke Narodne skupštine.

„Nikada nisam rekao da me ne obavezuju zaključci Narodne skupštine. Nikada se ne može desiti da neću poštovati odluke Narodne skupštine, a ono što sam rekao jeste da Skupština ne može sama sprovesti odluke i zato govorimo o konsenzusu u BiH o zajedničkim temama“, rekao je Tegeltija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije