Tegeltija odgovorio Jukić: I do mene su došla saznanja o planovima rušenja VSTV-a

Radiosarajevo.ba
Tegeltija odgovorio Jukić: I do mene su došla saznanja o planovima rušenja VSTV-a
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija

Nakon što je potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružica Jukić jučer na svom profilu objavila informacije da se planira „rušenje“ ove pravosudne institucije, reagirao je i predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija.

Ružica Jukić "otkrila" tajni plan rušenja VSTV-a BiH

„Povodom teksta koji je objavila potpredsjednica VSTS BiH Ružica Jukić a kako bih istovremeno odgovorio na veliki broj upita novinara tim povodom ističem sljedeće:

U principu, ne mogu da komentarišem nešto što se još uvijek nije desilo, međutim ne mogu ni da isključim postojanje takvih ideja i razvoj jednog takvog scenarija, iz razloga što su i do mene došla slična saznanja iz ozbiljnih međunarodnih krugova.

Moram da naglasim da je poprilično neprimjetno u javnosti, vjerovatno zbog diskusije o građanskoj Republici BiH koji je okupirao pažnju javnosti, prošao dio iz najnovije deklaracije SDA, koji je identifikovao VSTS kao problem za tu političku partiju i kojom deklaracijom se traži njegova reforma. Znači, VSTS je jedina institucija BiH koja se pominje u toj deklaraciji SDA i traži njegova reforma, a prije toga konstatuje odgovornost VSTS za procesuiranje bošnjackih generala za ratne zločine i kako to oni tvrde 'trend uklanjanja Bošnjaka' sa rukovodečih mjesta u pravosuđu BiH.

Kada vodeća politička partija u FBiH i jedna od najvećih u BiH, u ovom slucaju SDA kao vladajuća stranka, kao svoj programski cilj postavi 'reformu VSTS' iz razloga koji su navedeni, onda sve takve prijetnje i nastojanja treba uzeti za ozbiljno. Kada je u pitanju odnos sa međunarodnim predstavnicima, želim da naglasim da VSTS u ovom sazivu nikada neće prihvati bilo kakvu servilnost prema bilo kome kao svoj način rada. Ono sto VSTS prihvata i podržava je partnerstvo kao oblik saradnje i to kako sa domaćim zakonodavnim i izvršnim vlastima tako i sa različitim političkim predstavnicima stranih država i međunorodnih organizacija. Sve ispod partnerstva kao oblika saradnje bilo bi ponižavajući odnos koji ne bi smo mogli prihvatiti, a da ne govorim o tome koliko bi to ugrozilo ne samo nezavisnost pravosuđa nego i sam suverenitet BiH.

Kada je u pitanju izvještaj koji treba da izradi gospodin Priebe, naglašavam, da su svi koraci koje smo preduzeli u zadnje dvije i po godine i koje preduzimamo, kako u dinamici tako i sadržaju blisko koordinisani sa Evropskom komisijom u Briselu, tako da će izvještaj gospodina Pribea o VSTS, na neki način, dobrim dijelom biti i izvještaj o samoj Evropskoj Komisiji i njenim aktivnostima u saradnji sa VSTS“, napisao je Tegeltija na svom Facebook profilu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije