Tegeltija na sjednici VSTV-a o podnošenju ostavke na poziciju predsjednika

0
Fena
Tegeltija na sjednici VSTV-a o podnošenju ostavke na poziciju predsjednika
Foto: Tužilaštvo BiH / VSTV BiH

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Milan Tegeltija danas je na sjednici tog regulatornog tijela u Sarajevu obavijestio njegove članove da podnosi ostavku na tu funkciju, kao i na članstvo u toj instituciji, te da je njegova odluka u vezi s tim konačna i nepromjenjiva.

Odluku o ostavci, koju je donio shodno jednom od zaključaka vanredne sjednice VSTV-a od 3. decembra na kojoj je većina članova Vijeća zatražila njegovo odstupanje s pozicije, najavio je na pres-konferenciji u Banjoj Luci 10. decembra.

Obraćajući se tim povodom članovima aktuelnog saziva VSTV-a, Tegeltija je kazao kako neće ponavljati stavove iznesene na spomenutoj pres-konferenciji, a kada je govorio o navodnoj ugroženosti njegove sigurnosti, nezakonitim paraobavještajnim aktivnostima i pritiscima kojima je izložen, te pokušajima njegove diskreditacije i dehumanizacije.

Podsjećanja radi, on je tada odbacio umiješanost u bilo kakve koruptivne radnje, aludirajući na dva slučaja, u javnosti nazvana – aferama “Potkivanje” i “Potkivanje 2”.

Na početku obraćanja članovima Vijeća Tegeltija je upozorio na tehnička pitanja i zakonske odredbe koje se tiču instituta ostavke, posebno u pogledu mandata potpredsjednika VSTV-a, koji je vezan za mandat predsjednika, a u kontekstu omogućavanja nastavka rada i funkcioniranja VSTV-a BiH u punom kapacitetu.

Izvijestio je o tome da je njegova ostavka pripremljena u kancelariji, te zamolio da ga se obavijesti o tome kada ostavku u pisanoj formi treba predati Sekretarijatu VSTV-a, s obzirom na potrebu stvaranja uvjeta za nastavak funkcioniranja tog regulatornog tijela u smislu popune upražnjenih pozicija, zakazivanja sjednica i drugih tehničkih pitanja definiranih Zakonom o VSTV-u BiH (član 6. stav 4.) i Poslovnikom.

Referirajući se na odluku o ostavci, Tegeltija je istaknuo kako bez dvojbe ostaje na tom stanovištu te da ga ništa što se dešavalo u međuvremenu nije razuvjerilo na tom planu.

"Odlazim iz ove institucije s dva osjećaja, jedan je osjećaj nezadovoljstva zbog društva u kojem živimo i zbog pravnog sistema u kojem živimo, a drugi osjećaj je osjećaj svojevrsnog zadovoljstva što je na površinu isplivalo ono o čemu sam pričao i što su mnogi smatrali nekom odbrambenom taktikom koju ja imam ili teorijom zavjere", kazao je, između ostalog, Tegeltija.

Dodao je kako je u međuvremenu Tužiteljstvu BiH predao prijavu u vezi s navodnim nezakonitim prisluškivanjem.

Tegeltija je u nastavku konstatirao kako je u posljednje vrijeme izašao izvan okvira suzdržanosti koju treba da ima predsjednik VSTV-a, izražavajući žaljenje zbog toga.

Podsjetio je da je na spomenutoj pres-konferenciji pozvao određeni broj članova Vijeća da podnesu ostavku, obrazloživši razloge koji su ga na to naveli.

Ukazao je na odgovornost koja ostaje na članovma VSTV-a, te upitao ih da li je ikada od nekoga od njih zatražio da bilo šta nezakonito uradi.

Zaključio je kako ne očekuje raspravu o spomenutom pitanju, te, napuštajući sjednicu uz pozdrav kazao kako očekuje da ga članovi izvijeste na koji način su odlučili da se postave u novonastaloj situaciji.

Nakon Tegeltijinog napuštanja sjednice, predsjedavanje sjednicom preuzela je potpresjednica VSTV-a BiH Sanela Gorušanović-Butigan, nakon čega je uslijedila rasprava u vezi s novonastalom situacijom.

Članovi Vijeća su otvorili brojna pitanja koja se tiču nastavka rada VSTV-a nakon ostavke njegovog predsjednika, uključujući reperkusije koje taj čin podrazumjeva u zakonskom i tehničkom smislu.

Konstatirano je kako ostavkom predsjednika ne prestaje rad VSTV-a, te u tom pogledu razmatrano pitanje cjelishodnosti izbora u okviru VSTV-a imajući u vidu da li da o tome odlučuje odlazeći ili novi saziv tog tijela.

Budući da su iskristalisani različiti stavovi u vezi s novonastalom situacijom, rasprava u ovom dijelu sjednice zaključena je te je od Pravnog odjela VSTV-a zatraženo meritorno mišljenje kako bi se u novim okolnostima ishodila najoptimalnija rješenja.

Tegeltija, čiji je mandat, prema percepciji javnosti, obilježen brojnim kontroverzama i situacijom u kojoj se VSTV više bavio sobom, nego onim što bi trebalo biti njegova stvarna uloga, je za člana, a potom i za predsjednika tog regulatornog tijela imenovan 2014. godine sa pozicije predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci, a njegovo povlačenje s čelne pozicije VSTV-a BiH dolazi u drugoj polovini njegovog drugog četverogodišnjeg mandata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije