Tanja Fajon za Radiosarajevo.ba: Briselu nije svejedno za BiH

Amil Dučić
Tanja Fajon za Radiosarajevo.ba: Briselu nije svejedno za BiH
AA / Tanja Fajon
Iako je trenutno miran period kada je riječ o putu BiH ka EU, to nikako ne znači da politika proširenja u državama zapadnog Balkana nije prioritet Unije, izjavila je u intervjuu za Radiosarajevo.ba europska parlamentarka Tanja Fajon.

Članica Europskog parlamenta iz Slovenije izjavila je da BiH nije izgubila zamah na putu ka članstvu u EU.

"Mislim da Europska komisija i uopće politika širenja imaju najveći nivo 'meke moći', odnosno neke vrste efekta privlačnosti za BiH. Svakako, ako se osvrnemo na situaciju u čitavom regionu, možda se u posljednje vrijeme manje pričalo o BiH, jer su u žiži bile Makedonija, zbog dugotrajne političke krize, Albanija zbog predizbornog zapleta, i naravno Srbija i Kosovo koji su u posljednje vrijeme, djelimično zbog izbora, djelimično zbog dijaloga o normalizaciji odnosa, često na tapeti", kazala je Fajon.

Slaže se s konstatacijom da bi ponekad EU mogla biti ubjedljivija u izražavanju privrženosti zemljama zapadnog Balkana, ali je navela kako očekuje da i ove države svojim postupcima, a ne samo retorikom, pokažu pravu spremnost u preuzimanju EU zakonodavstva i EU vrijednosti.

"Situacija u kojoj se nalazi BHRT je školski primjer odsustva dogovora političara u BiH, čiju cijenu najskuplje plaćaju građani, na jednoj strani, dok na drugoj strani EU stječe utisak da BiH nije dovoljno stalo do EU. Ponosna sam na to što sam bila pokretač pisma, koje su potpisale mnogobrojne kolege iz Europskog parlamenta, upućenog vlastima u BiH na ovu temu", rekla je europska parlamentarka.

Istaknula je da upravo susret Federice Mogherini s premijerima država iz regiona jasno govori o tome da Briselu nije svejedno za zapadni Balkan. Cijelom procesu, dodaje ona, treba unijeti "svjež vjetar".

"Bojim se da EU ponekad ne želi vidjeti realnu sliku i ignorira diktatorske i sve manje demokratične težnje lidera u regionu samo da bi održala stabilnost. Ali to svakako ne predstavlja rješenje na duge staze. Nacionalizam je opasan, dvoličan i prije svega nema prave odgovore na mnoga pitanja na koje moramo odgovoriti da bi građani, a pogotovo mladi ljudi na Zapadnom Balkanu, mogli bolje živjeti", zaključila je Fajon u intervjuu za Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije