Tahirović: Dvije godine od presude još snažnija negacija zločina

Radiosarajevo.ba
Tahirović: Dvije godine od presude još snažnija negacija zločina
FOTO: AA / Murat Tahirović

Dvije godine od donošenja konačne presude Međunardonog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu Prlić i drugi, mi imamo još snažniju negaciju zločina od strane HDZ- a BiH i HDZ-a Republike Hrvatske, nastavak podjele BiH, zloupotrebu dvojnog državljanstva, saopćili su danas iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Podsjećaju da je ovom presudom „šestorka“ osuđena za monstruozne zločine počinjene na teritoriji takozvane Herceg-Bosne i udruženi zločinački poduhvat kojim je obuhvaćen i cijeli državni vrh Hrvatske, na čelu sa predsjednikom Franjom Tuđmanom. Dodaju da je presudom utvrđena i agresija Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

Mostar sinoć slavio osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka

Ipak, ističu, dvije godine kasnije imamo i puštanje na slobodu presuđenog ratnog zločinca Marka Radića Maka, mrcvaljenje sudskih postupaka Vranica, koji traju više od 20 godina, Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina za koju ministar pravde BiH (član HDZ-a BiH) kaže da je jedina ispravna i da ga primjedbe bošnjačkih žrtava ne zanimaju, da on ima „svoje“ žrtve.

„Imamo potpuni kolaps procesuiranja ratnih zločina u BiH, procesuiranje po nacionalnoj osnovi, procesuiranje predmeta koji po težini zločina u odnosu na ogroman broj zločina u BiH nikada ne bi bili procesuirani, neznanje, neprofesionalizam, politički utjecaj, dodvoravanje, utjecaj susjednih država koji su doveli procesuiranje ratnih zločina u BiH u fazu nebitnosti“, navodi se u saopćenju kojeg potpisuje Murat Tahirović.

Ističe se da je neophodno vratiti Sud i Tužilaštvo BiH na put koji im je u osnovi i dat, a to je procesuiranje predmeta ratnih zločina po njihovoj složenost kako je to predviđeno međunarodnim sporazumom, omogućiti kantonalnim i okružnim tužilaštvima procesuiranje manje složenih predmeta ratnih zločina.

Potrebno je zahtijevati od EU primjenu vlastitih normi prema Hrvatskoj i Srbiji zbog skrivanja osumnjičenih i optuženih ratnih zločinaca, kao i veličanja presuđenih ratnih zločinaca“, zaključeno je u saopćenju Udruženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije