Tabaković: Nadam se da će ovo biti početak kraja mešetara zlouporabe Bošnjaka

0
F. V.
Tabaković: Nadam se da će ovo biti početak kraja mešetara zlouporabe Bošnjaka
Foto: AA / Alija Tabaković

Kandidat probosanskih stranaka na proteklim izborima u Srebrenici Alija Tabaković oglasio se povodom akcije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Srebrenici i Tuzlanskom kantonu.

Aktivnosti se, podsjetimo, provode u okviru predmeta Tužilaštva BiH u kojem se više osoba sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te krivičnih djela povrede biračkog prava i nedozvoljenog korištenja osobnih podataka.

Obračun s "našima"

Kako su saopćili iz Tužilaštva BiH, nezakonitosti koje se istražuju odnose se za izborni proces iz 2020. godine i navode o manipulacijama i nezakonitostima oko prijava građana za glasanje iz inozemstva.

"Nadam se da će ovo biti početak kraja mešetara zlouporabe Bošnjaka i njihove muke. Prvo se moramo obračunati s 'našima'. Sljedeći su na redu 'njihovi'", naveo je Tabaković na Facebooku.

Pretresi se vrše i u prostorijama Opštine Srebrenica.

Prema informacijama portala Istraga.ba, za sada su osumnjičene tri osobe i to predsjednik Opštinskog odbora SDP-a BiH u Srebrenici Bego Bektić te Enver Hamzić i Muamer Sandžić.

Oni su, sumnja Tužilaštvo BiH, ukrali identitet više osoba bošnjačke nacionalnosti koje su, potom, fiktivno prijavili u Srbiji za glasanje putem pošte. Sve je to urađeno kako bi se obezbijedili glasovi za Mladena Grujičića u utrci za načelnika, te za SDP čiju je listu nosio osumnjičeni Bego Bektić.

Sandžić, Bektić i Hamzić su, tako, ukrali identitete Time, Hanije i Lejle Salkić koje žive u Srebrenici, nakon čega su ih prijavili za glasanje u Srbiji.

Radili za Grujičića

Osim toga, osumnjičena trojka je ukrala identitet i tri člana porodice Pašalić koji žive u Holandiji. I oni su prijavljeni za glasanje putem pošte iz Srbije.

Bego Bektić je, utvrdili su istražitelji SIPA-e, preko Sevleta Alića pribavio kopije ličnih karata četiri člana porodice Delić koji žive u Njemačkoj, te ih je registrovao u Srbiji.
Predsjednik srebreničkog SDP-a osumjičen je da je ukrao identitet Rame Alića, Pembe Alić, Himze i Ramiza Avdića, Šefika Alića, Bajre Zukanovića i drugih srebreničkih Bošnjaka koji žive u Francuskoj, Americi i Danskoj.

Sve ih je, potom, prijavio na fiktivne adrese u Srbiji kako bi sebi, kao kandidatu za odbornika u Skupštini Opštine Srebrenica, te Mladenu Grujičiću, kao kandidatu sa načelnika Srebrenice, osigurao sigurne glasove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije