Svjedok: Vidio sam oko 150 leševa

Radiosarajevo.ba
Svjedok: Vidio sam oko 150 leševa

Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, svjedok odbrane je kazao da je u augustu 1992. godine na lokalitetu Korićanskih stijena vidio oko 150 leševa muškaraca.

Jefto Janković, bivši istražni sudija Osnovnog suda u Banjoj Luci, svjedočeći u korist optuženog Petra Čivčića, ispričao je da je 21. avgusta 1992. godine dobio naredbu da ode na prostor Vlašića jer su na lokalitetu Korićanskih stijena pronađena dva leša.

"Na lice mjesta sam otišao 23. augusta 1992. zajedno s javnim tužiocem i kriminalističkim tehničarima. Kada smo došli na lice mjesta, vidjeli smo grupe leševa muškaraca. Tada su dvojica kriminalističkih tehničara s vrha provalije kamerom snimala leševe", rekao je Janković, dodavši da je, po njegovoj procjeni, tu bilo oko 150 leševa.

Za učešće u ubistvima oko 200 muškaraca na Korićanskim stijenama – prethodno izdvojenih iz konvoja s više od 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. iz Prijedora išao prema Travniku – Državno tužilaštvo tereti, uz Čivčića, i Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića, Branka Topolu i Marinka Ljepoju.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

Svjedok Janković je ispričao da je prilikom obavljanja uviđaja na Korićanskim stijenama sreo dvojicu preživjelih muškaraca, od kojih je jednog odveo u kasarnu u Skender-Vakuf, a drugog u bolnicu u Banju Luku.

"Više nikada nisam otišao na Korićanske stijene jer sam dobio naredbu da te ovlasti prenesem na Dragana Markovića. (...) Ja sam napravio zapisnik o uviđaju i cijeli spis sam predao Tužilaštvu", rekao je Janković.

 Milutin Čađo, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava stanice policije u Prijedoru i drugi svjedok na ovom suđenju, kazao je kako je dan nakon ubistava na Korićanskim stijenama saznao kako su na tom području "ubijeni neki ljudi".

"Krenuo sam s Dušanom Jankovićem na neki sastanak. U povratku mi je Dušan rekao da su naši ljudi išli u pratnju konvoja i da su na Vlašiću pobili neke ljude", ispričao je Čađo, pojasnivši da nije imao drugih saznanja o onome što se desilo na Korićanskim stijenama.

Dušana Jankovića, bivšeg komandira SJB-a Prijedor, Sud BiH je u decembru 2010. proglasio krivim za naređivanje ubistava na planini Vlašić i osudio na 27 godina dugotrajnog zatvora, od kada je postao nedostupan organima gonjenja.

Svjedok Čađo je rekao da je zadatak Interventnog voda, kojem je, kako je kazao, pripadao i optuženi Čivčić, bio da "vrši asistenciju u pratnji konvoja" koji je organizovao Crveni krst.

"Meni je rečeno 21. augusta 1992. da Čivčić neće ići u pratnji konvoja, već da umjesto njega ide Miroslav Paraš", rekao je svjedok Čađo.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar 2011. godine, navodi BIRN.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije