Vještaci naveli različite iskaze: Je li Alisa Mutap imala amneziju?

S. H.
Vještaci naveli različite iskaze: Je li Alisa Mutap imala amneziju?
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno je suđenje Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji.

Seferovićima se sudi zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprečavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Na suđenju je danas pred sudijom Igorom Todorovićem svjedočio otac Dženana Memića - Muriz Memić.

Na upit kantonalnog tužioca Seada Kreštalice o tome da li se pridružuje krivičnom gonjenju i postupku protiv Seferovića, rekao je da se neće pridružiti njihovom krivičnom gonjenju, te se obratio tužiocima: "Vi, tužioci, znate da je ovo farsa!"

Memić je u svom daljnjem svjedočenju rekao da tužilac Meris Ćato ima saznanja da u ovom slučaju nije riječ o saobraćajnoj nesreći, te je naveo da ima dokaze, kao i da posjeduje snimak da kombi Seferovića nije oštećen.

On je također naveo da je njegova supruga medicinski radnik, te da su, kada su vidjeli Dženana u bolnici, uočili da je on imao samo jednu povredu na glavi, te povrede na koljenju nakon pada, kao i povrede na prstima. Memić je istaknuo da mu je doktor Ćeljo na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu rekao da su povrede koje je Dženan zadobio nastale tupim predmetom i da nisu povrede nastale nakon saobraćajne nesreće.

Tužilac Kreštalica pitao je Memića da li su mu nakon tragičnog događaja dolazili izjaviti saučešće Seferovići, te porodica Alise Mutap, Dženanove djevojke koja je s njim bila u kobnom trenutku. Kako je naveo Memić, niko od Seferovića mu nije svraćao, a porodicu Alise Mutap upoznao je prvu noć u bolnici. Oni su ga posjetili u porodičnoj kući na Ilidži treći dan nakon tragičnog događaja, te je naveo da je Alisina majka rekla kako njihovu djecu nije udarilo auto. Također, naveo je kako je Alisin otac Zijad Mutap ponudio finansijsku pomoć, te da je on od njega tražio samo ime osobe koja je napala Alisu i Dženana. 

Govoreći o Dženanu, njegov otac je rekao da je on bio primjereno dijete koje nikada nije dobivalo prijetnje. Tokom njegovog svjedočenja navedeno je da je Dženan sa sobom imao pištolj, a Muriz Memić je naveo da on za to nije znao i da Dženan za njega nije imao dozvolu. On je u kasnijem obraćanju istaknuo da je Dženan imao i policijsku palicu koju mu je on pronašao i oduzeo kako ne bi imao problema, te da ne bi dozvolio da on ima pištolj. 

Memić je također istaknuo da posjeduje snimak s Kuvajtske rezidencije koja se nalazi u blizini mjesta nesreće koji je poslao na vještačenje u institut u Kanadi, preko rođaka iz te zemlje. Nalazi tog vještačenja pokazuju da se na snimku vidi kombi s tablicama na kojima je slovo A, te da Tužilaštvo taj snimak nije željelo iskoristiti kao dokaz, jer nije zakonito. Također, Memić je rekao da mu je taj snimak ostavljen u kući, a da on ne zna ko ga je ostavio jer je kroz kuću prošao veliki broj ljudi od ovog događaja, ali je naveo i da mu je zahvalan zbog toga.

On je naveo i da se s Alisinim ocem čuo sve dok Dženan nije preminuo, te da mu je njen otac rekao kako je Alisa imala prijetnje. Govoreći o prijetnjama, Muriz Memić je naveo da je Dženanov telefon poslije nesreće bio kod Alisinog oca Zijada, te da su nakon što su oni došli do telefona otkrili nekoliko poruka u kojima Dženan savjetuje Alisu "da ne ide s njima". Spomenuo je i da Dženan i Alisa nisu trebali da se vide te kobne noći, te da je Alisa rekla kako je Dženan zvao na pizzu, a da su kasnije kod njega u džepu pronađene 2,5 KM.

Prilikom svjedočenja Memić je istaknuo i da su Alisini roditelji izjavljivali da je Alisa bila pretučena, te da se ta izjava našla i u medijima, kao i to da je ona Dženanovim rođacima i sestri dala različite iskaze. Napomenuo je i da je Alisa nakon izlaska iz bolnice rekla svom ocu: "Tata, zovi svoje ljude, rješavaj ovo!"

Memić je tokom svjedočenja u više navrata ukazao na nerad Tužilaštva - da je Ivana Petković uništavala neke izjave, da tužilac Ćato nije bio tu kada je on trebao doći s njim na razgovor u Tužilaštvo, ali da mu se glavna tužiteljica Dalida Burzić kasnije izvinila za to, te da su ga primili dva dana poslije kada je tužilac Ćato pitao zbog čega je sve dao u medije. Tada je Muriz Memić naveo kako mu je tužiteljica Burzić rekla kako "on njega nije htio ubiti, kako je to bilo naguravanje", te da mu u cilju istrage ne može otkriti ko ga je ubio. On je zatim nastavio citirati Dalidu Burzić: "Jadna ona, išla je hodžama. Ja nju ne dam..."

Dženanov otac je rekao kako ima dopis od 6. maja u kojem mu Dalida Burzić navodi da je njegov sin ubijen, te je isti dokaz pokazao pred Sudom i predao kopiju odbrani Seferovića.

Pred kraj svog svjedočenja, Memić ja naveo da posjeduje snimak na kojem se vidi automobil Golf 4 koji je Alejom na Ilidži prošao prije kombija za koji se sumnja da pripada Seferovićima, da su u tom Golfu bili Vehbija Seferović i Emina Bošnjaković, kao i da je Golf 4 u vlasništvu Zijada Mutapa.

U nastavku suđenja svjedočili su vještaci koji su pristupili glavnom pretresu. Vještak Abdulah Kučukalić naveo je da Alisa Mutap boluje od epilepsije još iz djetinjstva, te da za tu bolest uzima terapiju. Što se tiče njenih povreda u ovom događaju, naveo je da je imala lake tjelesne povrede - nagnječenje glave, tijela, istezanje vrata, te da su njeni nalazi bili uredni, kao i da njena povreda nije utjecala na pojavu amnezije. 

Kučukalić je rekao da je Mutap imala psihičke tegobe nakon stresnog i traumatskog osjećaja, te da je parcijalnu amneziju mogla koristiti kao psihološku odbranu, ali da takva amnezija nije vjerodostojna. Dodao je i je Mutap mogla imati fragmentarnu amneziju, ali da se takva sjećanja brzo vraćaju.

On je naveo i da oni nisu registrirali kontradikcije u njenim izjavama, te da je suosjećala s gubitkom momka i iskazivala empatiju. U nastavku svjedočenja, Kučukalić je izjavio da je Mutap imala kontuziju glave i da je doživjela anterogradnu amneziju, tj. da se sjeća svih detalja do momenta povreda. Prilikom ispitivanja, odbrana je citirala zapisnik Tužilaštva u kojem je Alisa Mutap izjavila da sumnja da ih je udarilo auto, te da je spominjala bivšeg momka za kojeg je sumnjala da je zbog ljubomore uputio prijetnje Dženanu Memiću.

Vještaci Alma Bravo-Mehmedović i Elvedina Derverović potvrdile su da su zajednički radili izvještaj i da se slažu s njegovim zaključcima.

Specijalista neuropsihijatrije Jasminka Đelilović-Vranić je tokom svog svjedočenja navela da je Alisa Mutap imala povrede mozga koje ne mogu utjecati na kratkoročno pamćenje i da je pretrpjela potres mozga teškog stepena zbog čega je mogla imati anterogradnu i retrogradnu amneziju .

Doktorica Đelilović-Vranić istaknula je da je Alisa Mutap zadobila povrede tupim predmetom jer ona nije imala crtasti ožiljak (koji bi ukazao da je povreda nastala oštrim predmetom).

Zaključke vještaka s neuropshijatrije potvrdili su i ljekari Đako Savić, te A. A.

Podsjećamo, Memić je teško povrijeđen 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži pod još nerazjašnjenim okolnostima, a nakon što je u komi proveo sedam dana, preminuo je 15. februara.

Prve informacije govorile su da se radi o saobraćajnoj nesreći, no poslije se govorilo da je riječ o napadu. Otac ubijenog mladića Muriz Memić je nakon hapšenja Ljube i Bekrije Seferovića izrazio sumnju u ovaj rasplet događaja, ustvrdivši „kako se ništa ne uklapa i kako je njegov sin ubijen šipkom“. Porodica Dženana Memića bila je sigurna da je mladićeva djevojka bila umiješana u slučaj.

Nakon skoro godinu dana od Dženanove smrti njegova porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao.

Građani Sarajeva su se već nekoliko puta okupljali na gradskim ulicama kako bi iskazali nezadovoljstvo napretkom istrage o Dženanovom ubistvu.

Novi protesti građana Sarajeva najavljeni su za sutra 13 sati. Kako je rečeno, građani će se okupiti ispred Općine Ilidža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije