Sve više požara u Hercegovini, a vatrogasci ih gase vozilom koje je starije od njih

Radiosarajevo.ba
Sve više požara u Hercegovini, a vatrogasci ih gase vozilom koje je starije od njih
Prethodnih nekoliko dana veliki broj požara registrovan je na području Hercegovine, zbog čega su sve vatrogasne ekipe u stanju pripravnosti i čekaju prijave građana.

Ipak, njihovu borbu sa vatrenim stihijama otežava im nesavjesnost građana i stara oprema, te je posebno teško vatrogascima iz Širokog Brijega, prenosi Bljesak.info.

Oni su samo u prethodna tri dana gasili brojne požare, na brdu između Knešpolja i Uzarića, zatim u Kočerinu, te požar u blizi Gimnazije fra Dominika Mandića

"Danas je na terenu šest vatrogasaca s jednom cisternom, a zbog teškog terena su se probijali kroz šumu te gasili požar vodom iz naprtnjača. Ostali vatrogasci koji nisu na smjeni su u stanju pripravnosti", potvrdio je za zapovjednik Vatrogasnog društva Široki Brijeg Srećko Hrkać koji svaki dan dežura u vatrogasnom domu te primi veliki broj poziva.

Vatrogasno društvo Široki Brijeg broji 11 vatrogasaca te zapovjednika, što je premalo s obzirom da Široki Brijeg ima nešto manje od 30.000 stanovnika. Osim manjka ljudstva, raspolažu sa zastarjelom i dotrajalom opremom, a ovdje se izdvaja podatak da je vozilo s kojim izlaze na intervencije proizvedeno davne 1978. godine te je starije i od nekih vatrogasaca!

"Iako je kalendarski zima te nije sezona požara, bilježimo veći broj požara pa smo tako od 1. januara 2017. godine imali preko 60 intervencija'', izjavio je zapovjednik Hrkać.

Iz Vatrogasnog društva Široki Brijeg mole građane da ne pale vatru na otvorenome prostoru. Ukoliko pak pale korov i biljni otpad, vatrogasci apeliraju da im takve radnje prijavite pozivom na 123.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije