Svetozar Pudarić predao kandidaturu za člana Predsjedištva BiH

Radiosarajevo.ba
Svetozar Pudarić predao kandidaturu za člana Predsjedištva BiH
Bivši potpredsjednik Federacije BiH iz reda srpskog naroda SDP-ovac Svetozar Pudarić predao je u SDP kandidaturu za člana Predsjedništva BiH. Pudarić se izjašnjava kao Srbin, a živi u Federaciji.

Dragi moji drugovi i drugarice, danas sam u svojoj općinskoj organizaciji popunio Obrazac za predlaganje kandidata SDP na Općim izborima 2018. Iskoristio sam pravo da pored jednog broja kandidata (njih sam unio nakon fotografisanja Obrasca), sebe kandidiram za člana Predsjedništva BiH. Bit će mi izuzetna čast i zadovoljstvo ako, na kraju, na sjednici Glavnog odbora budem utvrđen kao kandidat za ovu državnu funkciju. No, moja namjera nije da upravo ja budem taj kandidat. Moja namjera je jasna, a o njoj sam vam pisao još u proljeće prošle godine. Želim da vidim SDP koji se ponovo dosljedno bori za svoje ideale, koji ide i protiv svih, ako treba da bi ostao istinski socijaldemokratski, europski, ljudski odgovor ovoj etničkoj razgradnji jedinstvenog bosanskohercegovačkog društva.

Čitam, gledam, razgovaram i pratim ono šta se dešava u javnom prostoru, u pripremama za predstojeće izbore. Vidim da će, ovaj put, izbor članova Predsjedništva BiH biti motor izbornih kampanja desnice koja funkcionira na principu krvi i tla.

Vidim i da ljevica upada u zamku te igre i da pokušava na nacionalističkom terenu, po diskriminatornim etnoteritorijalnim pravilima, odigra još jedan ciklus rastakanja bh. bića. Jedini način da postanemo ponovo svoji, i nacionalni i građanski istovremeno, onako kako je to definisao ZAVNOBiH, jeste da iskoračimo iz njihove igre, jer mi se ne igramo. Mi trebamo biti ozbiljni i odlučni da izbjegnemo sve zamke koje vode rasprodaji Bosne i Hercegovine.

Pozivam sve nas, sve vas koji imate priliku u SDP BiH da odlučujete, da se dobro zamislimo i pravilno ocijenimo put kojim nas vodi prihvatanje ovakvih početnih postavki. Proces koji teče, proces disolucije bh. društva, kao preduvjet za disoluciju Bosne i Hercegovine, našim prihvatanjem gubi i posljenju relevantnu organizovanu tačku otpora. Uvjeren sam da nikakav konformizam, želja za sigurnim mjestom na listi i izbor u neko od zakonodavnih tijela u BiH, u mom SDP-u nikad nije bila jača od istinske borbe za nediskriminirajuće, inkluzivno, jedinstveno, raznoliko bh. društvo. Nadam se da će tako ostati i sada. Hoću da vjerujem da ćemo shvatiti da je očuvanje naših višeslojnih identiteta, naših društvenih vrijednosti zasnovanih na međusobnom poštivanu, spajanju različitosti i uzajamnosti, vrijednije od svakog individualnog ili grupnog probitka. Ako se stvarno borimo za obespravljene mi jednostavno moramo kandidovati 'nepodobne', kako bi svi mi postali 'podobni', svak od nas pojedinačno i svi mi zajedno, u svakom trenutku, na svakom milimetru naše otadžbine.

Ja sam u toj borbi od svog prvog ozbiljnijeg političkog angažmana kao odbornik SDP u Skupštini Grada Sarajeva 1990. ostao do danas i ne mislim žrtvovati ideale za fotelju. Očekujem da u toj borbi ostanemo zajedno uporni i tvrdi do konačne pobjede”, napisao je Pudarić na Facebooku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije