Svetozar Pudarić najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Svetozar Pudarić najavio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH
Član SDP-a BiH i bivši potpredsjednik Federacije BiH Svetozar Pudarić objavio je kako će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH na Općim izborima koji će biti održani 7. oktobra 2018. godine.

Prema trenutno važećem Izbornom zakonu Pudarić ne može biti biran za člana Predsjedništva BiH, jer se izjašnjava kao Srbin, a ima mjesto prebivališta u Federaciji. Prema trenutnom Zakonu, iz Federacije u Predsjedništvo mogu biti birani Bošnjaci i Hrvati, dok Srbin može biti biran samo ako dolazi iz RS-a, prenosi NAP.ba

Međutim, Pudarić je odlučio da se bori protiv ovakvog diskriminatorskog sistema.

"Objavljeni su izbori. Za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH treba 5.000 potpisa i 10.000 KM. Ako SDP BiH sad u subotu, 12.5. prihvati da predloži kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda sa mjestom boravka u Federaciji BiH, ne bi trebalo biti problema ni sa jednim ni sa drugim", poručio je Pudarić putem svog zvaničnog profila na Facebooku.

"Ukoliko pak ne kaže ništa ili odbije takvu kandidaturu, ostaje mi samo da budem politički dosljedan - morat ću ići ja sam kao nezavisni kandidat. A tada će mi trebati pomoć i podrška, i za potpise i novčana, svih vas i još mnogih drugih koji ne žele prihvatiti diskriminaciju i segregaciju na etničkoj osnovi kao model društva u našoj jedinoj otadžbini Bosni i Hercegovini", istaknuo je Pudarić.

Bivši potpredsjednik Federacije BiH dodao je kako će biti dosljedan do kraja u borbi protiv podjela u društvu.

"Nadam se da ću dobiti odobrenje od SDP BiH za to kako ne bih bio izbačen iz Partije. Nadam se da je makar toliko političke mudrosti ostalo. U svakom slučaju ostajem dosljedan borbi za ideale ZAVNOBiH-a i obnovu inkluzivnog jedinstvenog bh. društva bogatog u šarenilu svoje raznolikosti", zaključio je Pudarić.

Svetozar Pudarić je rođen 1959. godine u Sarajevu. Ovaj član SDP-a završio je studij arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1983. Nakon završetka studija Pudarić se 1984. godine zaposlio u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine (BiH). Tu je radio sve do 1993. godine.

Tokom 1991. i 1992. je bio odbornik u Skupštini Grada Sarajeva, a potom član Ratnog predsjedništva glavnog grada. Poslije rata je radio kao sekretar za informisanje u SDP-u te kao šef Kabineta predsjednika Federacije BiH Karla Filipovića.

Na općim izborima 2002. godine izabran je za zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo te delegiran u Dom naroda Federacije BiH. Mandat u Skupštini Kantona Sarajevo osvojio je i 2006. godine, ali je ponovo delegiran u Dom naroda FBiH. Na općim izborima 2010. je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a u martu 2011. Parlament FBiH ga bira za potpredsjednika Federacije BiH.

Na općim izborima 2014. godine borio se za mjesto u Parlamentu Federacije, ali nije uspio osvojiti mandat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije