Sven Alkalaj predao akreditivno pismo Antoniu Guterresu

Fena
Sven Alkalaj predao akreditivno pismo Antoniu Guterresu
Foto: MVP BiH / Sven Alkalaj predao akreditivna pisma

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku ambasador Sven Alkalaj predao je, u sjedištu UN-a u tokom svečane ceremonije, akreditivna pisma generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu.

Guterres je izrazio očekivanja da će s bh. ambasadorom nastaviti uspješnu saradnju, započetu u vrijeme dok je Alkalaj obavljao funkciju ministra vanjskih poslova BiH, kao i visoke dužnosti u Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Izrazio je i nadu da će Bosna i Hercegovina nastaviti aktivno učešće u radu UN-a i njegovih tijela, posebno imajući u vidu pozitivne rezultate koje je BiH ostvarila tokom mandata u Vijeću sigurnosti UN-a.

Alkalaj je uputio generalnom sekretaru Guterresu izraze uvažavanja, te naglasio neophodnost zajedničkog djelovanja u adresiranju globalnih izazova, prije svega klimatskih promjena, s akcentom na plan djelovanja. Naglašena je i važnost kvalitetnog provođenja Agende 2030 o održivom razvoju, ravnopravnosti spolova i učešću žena iz BiH u mirovnim misijama.

Imajući u vidu činjenicu da su Ujedinjene nacije formirane po završetku Drugog svjetskog rata sa zadatkom da spriječe eventualni sukob svjetskih razmjera istaknuto je da UN danas treba da budu u funkciji uspostave mira. Naglašena je neophodnost da se UN osposobe da uspješno odgovore na izazove 21. vijeka. U tom svjetlu, ambasador Alkalaj je zahvalio generalnom sekretaru za napore u reformisanju Ujedinjenih nacija, s akcentom na preventivnu diplomatiju.

Alkalaj izrazio je i spremnost Bosne i Hercegovine da pruži aktivan doprinos u djelovanju Ujedinjenih nacija u oblasti suzbijanja nasilnog ekstremizma i govora mržnje.

Pozvao je Guterresa da posjeti BiH i druge države regiona u cilju daljnjeg unapređenja odnosa među državama zapadnog Balkana, te unapređenja saradnje država regiona s Ujedinjenim nacijama.

Alkalaj je izrazio opredjeljenje i privrženost BiH za unapređenje saradnje, kako sa Sekretarijatom UN-a, tako i sa sistemom UN-a, saopćeno je danas iz Kancelarija za odnose s javnošću MVP-a BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije