Švedski mediji: Policija RS pretukla našeg državljanina

Radiosarajevo.ba
Švedski mediji: Policija RS pretukla našeg državljanina
PrtScr / Hapšenje Brune Batinića

Mediji u Švedskoj izvijestili su o hapšenju državljanina te zemlje Brune Batinića u Banjoj Luci.

Podsjećamo, Batinić (66) je uz prekomjernu upotrebu sile priveden u policijsku stanicu nakon što je odbio pokazati lične dokumente.

Batinić je pripadnicima banjalučke policije postao „sumnjiv“ kada je prišao jednom od članova grupe „Pravda za Davida“ i ragovarao s njim u blizini Hrista Spasitelja.

Prilikom privođenja, kada ga je policija oborila na zemlju i stavila mu lisice, Batinić je bio u društvu supruge. Kako se kasnije moglo saznati, on je zadobio lakše tjelesne povrede.

Mediji u Švedskoj izvijestili su o hapšenju državljanina te zemlje - undefined

Foto: Screenshot: Mediji u Švedskoj izvijestili su o hapšenju državljanina te zemlje

Expressen.se precizira kako je na Batinića „odjednom skočilo nekoliko policajaca i oborili su ga“ te da je kasnije odveden u bolnicu zbog problema sa srcem.

„Par sa juga Švedske bio je je na odmoru u svojoj bivšoj domovini, Bosni i Hercegovini. Muškarac je brutalno pretučen na ulici kada je odbio pokazati ličnu kartu u četvrtak navečer“, preciziraju švedski novinari.

Također se navodi kako su kontaktirali Batinićevu suprugu koja im je u telefonskom razgovoru rekla da su njih dvoje večerali u restoranu, potom su se zaputili u šetnju gradom i sreli poznanika s kojim su kratko razgovarali.

Ona je također navela da je njen suprug pitao „zašto ga žele legitimisati, kad nije ništa učinio“, ali je potom uslijedio brutalan napad policije na njega.

„Policajci su bili agresivni i tukli ga bez razloga. Šokirana sam“, rekla je Batinićeva supruga švedskim medijima.

Švedski Expressen navodi kako se par preselio u Švedsku tokom rata u BiH. Također, u svom izvještaju preciziraju da se napad na njihovog državljanina dogodio u dijelu BiH gdje „Srbi imaju neki oblik svoje samouprave na području RS s Banjom Lukom kao neformalnom glavnim gradom“.

Navode i kako je Ministarstvo vanjskih poslova Švedske upoznato sa slučajem.

„Svjesni smo medijskih informacija da je švedski državljanin uhapšen u Bosni i Hercegovini. Ambasada u Sarajevu trenutno istražuje informacije“, kaže Marcel Salas Lindell iz press službe Ministarstva vanjskih poslova Švedske.

Šveđani u izvještaju također objašnjavaju i šta je "Pravda za Davida".

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak razgovarat će u ponedjeljak u Stokholmu sa švedskom ministricom vanjskih poslova Margot Valstrom, a očekuje se da jedna od tema bude i privođenje švedskog državljanina.

Igor Crnadak - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Igor Crnadak

Kako saznaju Nezavisne, Crnadak je zato zatražio od ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača hitnu i preciznu informaciju u vezi sa ovim događajem.

U dopisu ministru Lukaču, pod oznakom hitno, kako prenose Nezavisne, navodi se da je informacija zatražena jer je slučaj privođenja izazvao veliku pažnju medija u BiH i Švedskoj, a kako bi bile izbjegnute pogrešne interpretacije i manipulacije događajem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije