Švedski ambasador u BiH: Trebamo stvarnu, a ne teorijsku jednakost žena

Radiosarajevo.ba
Švedski ambasador u BiH: Trebamo stvarnu, a ne teorijsku jednakost žena
Foto: Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini / Švedski ambasador Andres Hagelberg
Govoreći na konferenciji nazvanoj Većim koracima ka ravnopravnosti spolova - zajednička obaveza, ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini Andres Hagelberg je poručio da je potrebna stvarna, a ne teorijska jednakost žena.

U svojem obraćanju je Hagelberg istakao sljedeće:

„Ponosan sam na činjenicu da je Švedska jedan od glavnih partnera Bosni i Hercegovini u oblasti rodne ravnopravnosti. Najvažnije je razmišljanje ljudi, kako muškaraca, tako i žena. Predugo ovdje preovladavaju negativni stereotipi i umanjivanje uloge žena. Neki kažu i da vlada 'otrovna muškost' i da to mora biti promijenjeno. Slažem se".

Zato promjene moraju početi odmah, istakao je. Krajnje je vrijeme da krenemo naprijed i kreiramo održivo i jednakopravno društvo, rekao je.

"Moramo se odlučno boriti. Moramo se svakodnevno zalagati za promjene i nikada ne smijemo zaboraviti da je naša obaveza da dostignemo stvarnu, a ne samo teorijsku ravnopravnost u društvu. Trebamo se osvrnuti oko sebe, prihvatiti stvarnost i pratiti implementaciju zakona i drugih obećanja. Lično, brine me niska stopa zaposlenosti žena u Bosni i Hercegovini – brojka od 35 posto nije održiva“ – dodao je.

Hagelberg je zaključio da su ljudska prava i rodna ravnopravnost srž vanjske feminističke politike Švedske te da je zemlja opredijeljena da skupa sa vlastima u Bosni i Hercegovini, i dalje radi na tome da se ženama u Bosni i Hercegovini da mjesto koje zaslužuju.

"To je naša zajednička obaveza", naglasio je.

Iz Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini su naveli da je Rodna ravnopravnost u fokusu švedske politike u Bosni i Hercegovini koja pomaže u uspostavljanju ravnopravnosti u izbornom procesu, u sudstvu, pomaže u borbi protiv porodičnog i rodno zasnovanog nasilja te podržava brojne domaće nevladine organizacije.

Švedska je izdvojila oko 2,9 miliona maraka za realizaciju Gender akcionog plana i Zakona o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije