Svečanost otvorenja Ferhadije potvrda velikog prijateljstva BiH i Turske

Radiosarajevo.ba
Svečanost otvorenja Ferhadije potvrda velikog prijateljstva BiH i Turske
AA / Zvizdić – Davutoglu
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Banjaluci sa premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zvizdić se tom prilikom zahvalio premijeru Davutogluu i turskom narodu na nesebičnoj podršci Bosni i Hercegovini i pomoći u obnovi i ekonomskom razvoju. Rekao je da je pomoć Republike Turske posebno cijenjena jer je usmjerena svim narodima u Bosni i Hercegovini podjednako. Dodao je da je današnja svečanost još jedna u nizu potvrda velikog prijateljstva dvije zemlje koje vežu neraskidive historijske i kulturne veze. Rekao je i da današnje otvaranje obnovljene Ferhadije pokazuje koliko se Bosna i Hercegovina kreće u pozitivnom pravcu jer su današnjoj svečanosti prisustvovali zvaničnici svih nivoa vlasti u BiH.

Premijer Davutoglu je rekao da je današnji dan jedan od onih koje nikada neće zaboraviti jer je odmah nakon rata posjetio Bosnu i Hercegovinu, vidio razmjere razaranja, te da ga čini ponosnim što je danas prisustvovao obnovi porušenog. Izrazio je posebno zadovoljstvo što je imao čast da bude na čelu Vlade koja je pomogla obnovu kulturno-historijskog naslijeđa, ne samo Bosne i Hercegovine već čovječanstva. Rekao je da se iskreno nada da je današnje obnovljeno remek-djelo, Ferhadija,  podstrek za zajedništvo u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je posebno pohvalio angažman TIKA-e u Bosni i Hercegovini usmjeren, pored obnove kulturno-historijskih spomenika, ka podršci održivom povratku i projektima iz oblasti zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede i poslovnim edukacijama s ciljem jačanja ekonomskog razvoja i zapošljavanja. Predsjedavajući Zvizdić je upoznao premijera Davutoglua i sa nedavno održanim Sarajevo Business Forumom na kome je potencijalnim investitorima predstavljeno preko 300 projekata iz raznih sektora. Rekao je da su za BiH prioritet projekti transportne infrastrukture i istaknuo značaj izvoza mesa u Tursku kao ozbiljnog osnova za razvoj poljoprivrede u Bosni i Hercegovini.

Sastanku su prisustvovali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, ministar za izbjeglice i raseljena lica BiH Edin Ramić i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay.(kraj)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije