Svečana akademija u Vijećnici: Obilježen Dan Bošnjaka

Radiosarajevo.ba
Svečana akademija u Vijećnici: Obilježen Dan Bošnjaka
Prvi put nakon 120 godina, večeras je u prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice, upriličena akademija povodom Dana Bošnjaka, javlja INS.

Organizacija akademije i manifestacije je rezultat saradnje triju krovnih bošnjačkih organizacija, Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Bošnjačke zajednice kulture Preporod i Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet.

Podsjetimo, 28. septembra 1993. godine drugog dana zasjedanja Prvog bošnjačkog sabora usvojena je Deklaracija o vraćanju povijesnog imena Bošnjacima, a 1994. je donesen i zakon u kojem je naziv 'Musliman' zamijenjen nazivom Bošnjak.

Akademiji prisustvuju brojne javne ličnosti iz političkog, kultrnog, vjerskog i uopće javnog života BiH, na čelu sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH i zamjenikom resiu-l-uleme Huseinom ef. Smajićem.

Na akademiju su stigle brojne bošnjačke organizacije iz regije i svijeta, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova, Sandžaka, Albanije, a među njima su i sabornici koji su učestvovali u Prvom bošnjačkom saboru 1993. godine.

Uvodno obraćanje dao je Nedžad Mulabegović, predsjednik VKBI.

„Krajnje je vrijeme da krovne bošnjačke organizacije, i projekti koji se kandidiraju, ozbiljno razmotre u institucijama države i njezinim administraivnim jedinicama, jer su dosadašnji odnos i podrška, to svi znamo, nije bila adekvatan“, kazao je Mulabegović. 

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u obraćanju na svečanosti povodom Dana Bošnjaka da je „skup temeljnih vrijednosti i posebnosti jednoga naroda čini njegov identitet“.

"Nije dobro da Bošnjaci već četvrt stoljeća nisu osjetili potrebu za jednim kolektivnim preispitivanjem svoje političke, kulturne, jezičke i socijalne agende bez čega nije moguće kvalitetno planirati nacionalne projekte u budućnosti“, smatra on. 

Bošnjački sabor koji će biti održan iduće, kazao je, godine je pravi momenat da se podvuče crta pod četvrt vijeka života i borbe pod imenom Bošnjaci, najbolja prilika da se utvrdi činjenično stanje, izvrši potrebna revizija, odrede jasni programski ciljevi te izabere rukovodstvo koje će ih u zadatim rokovima realizirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije