Sve više stranaca pronalazi posao u BiH: Njihov broj rastao i u 2016. godini

Radiosarajevo.ba
Sve više stranaca pronalazi posao u BiH: Njihov broj rastao i u 2016. godini
Pixabay / Ilustracija
Tokom svih poslijeratnih godina jedna od glavnih tema u bosanskohercegovačkom društvu bila je zaposlenost bh. državljana, odnosno, tačnije kazano stopa nezaposlenosti koja je često dosezala neke rekordne vrijednosti.

Iako postoje brojni izvještaji kako se naša privreda sve više razvija, a sve češće spominju se i izvještaji u kojima je prikazano kako je stopa zaposlenosti stanovništva u velikom porastu, velika većina bh. građana odlučuje se sreću potražiti u drugim zemljama.

Posebno mladi ljudi u velikom broju napuštaju ili aktivno razmišljaju o napuštanju svoje domovine u utrci "trbuhom za kruhom".

Sve to postala je svakovdnevica bh. društva, no ono što bi nas sve posebno začudilo jeste podatak da je broj stranaca koji su zaposleni u našoj državi u porastu.

Naime, prema podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, u proteklih 12 mjeseci broj stranaca zaposlenih na području FBiH porastao je. U odnosu na decembar 2015. godine, kada je zabilježeno 157 zaposlenih stranaca, u decembru prošle godine zabilježen porast od preko 12 posto, odnosno, broj zaposlenih stranaca porastao je na 177.

Tokom godine, u ovisnosti od sezone broj stranaca zaposlenih u BiH je varirao, te je tako u januaru prošle godine samo njih 85 pronašlo zaposlenje u našoj državi, a već do juna taj broj je porastao na 137, stoji u podacima Federalnog zavoda za zapošljavanja.

fzz_stranci_posao_bih_statistika.jpg - Sve više stranaca pronalazi posao u BiH: Njihov broj rastao i u 2016. godini

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije