Sve više građana BiH u potrazi za poslom u Sloveniji

Anadolija
Sve više građana BiH u potrazi za poslom u Sloveniji
/ AA
Ispred Konzularne kancelarije ambasade Slovenije u Bosni i Hercegovini, u Banjoj Luci, posljednjih sedmica primjetne su velike gužve, jer mnogo bh. građana pokušava otići u ovu bivšu jugoslovensku republiku.

Konzularna kancelarija radi tri dana sedmično, ponedjeljkom i četvrtkom od devet do 12 sati, te srijedom od devet do 14 sati, tako da je i danas pred njom čekalo nekoliko desetaka građana.

Među njima je bio i Fikret Krešpić iz Bihaća, koji se u Sloveniji nada boljem životu. Nada se da će dokumentaciju za vizu uspjeti predati danas, ali ako ne uspije doći će i sutra jer ga u Sloveniji čeka posao građevinskog radnika u Postojni.

"Pokušavao sam ovdje pronaći zaposlenje, ali posla nema, i ovo što ima radiš za 300 KM i nije redovno, a za Sloveniju dobio sam pogodbu na 800 eura", rekao je Fikret.

Teško mu je ostaviti porodicu, ali smatra da mora ići za boljim životom kako bi preživio

Okupljeni pred konzularnom kancelarijom, inače, nisu raspoloženi za razgovor sa novinarima, a jedan od njih koji nije želio reći kako se zove objasnio je da je iz BiH otišao prije 15 godina.

"Sada sam tu za dijete, da vodim, da mu na neki način obezbijedim bolju budućnost. Poručio bih ljudima da bježe odavde", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije