Sve više Bosanaca i Hercegovaca postaju Austrijanci

Radiosarajevo.ba
Sve više Bosanaca i Hercegovaca postaju Austrijanci
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Beč: Naši građani ispred državljana Turske, Srbije i Kosova

U prvih devet mjeseci ove godine austrijsko državljanstvo dodijeljeno je ukupno 6.971 osobi, a najviše je ih je iz Bosne i Hercegovine, zatim slijede Turci, Srbijanci i Kosovari, pokazuju podaci austrijske Agencije za statistiku.

U saopćenju se ističe da je austrijsko državljanstvo dodijeljeno pripadnicima više od 115 nacionalnosti, što je više za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

„Prije naturalizacije, oko trećina novih Austrijanaca bili su građani jedne od sljedećih četiri zemlje: Bosna i Hercegovina (761), Turska (588), Srbija (478) i Kosovo (429)“, ističe se u saopćenju.

Dodali su da je tek 35,1 posto novih Austrijanaca rođeno u toj državi.

Da se ne radi samo o spomenute četiri države, pokazuje podatak da je ukupno 1.541 građanin EU dobio austrijsko državljanstvo, a najviše je državljana Rumunije (336), Njemačke (208) i Hrvatske (199).

„Više od polovine svih naturaliziranih osoba su žene (54,4 posto), udio mlađih od 18 godina je 34,3 posto“, ističu iz ove agencije.

Dodaju dase gotovo dvije trećine svih naturalizacija (59,4 posto ili 4138 osoba) u prvih devet mjeseci ove godine temelji na pravnom zahtjevu. Od toga je 2.039 osoba naturalizirano nakon što je najmanje šest godina živjelo u Austriji, dok je 536 osoba dobilo državljanstvo na temelju braka s austrijskim državljanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije