Sutra raspisivanje izbora za reisu-l-ulemu IZBiH

Radiosarajevo.ba
Sutra raspisivanje izbora za reisu-l-ulemu IZBiH
Foto: Arhiv / Ilustracija

U Sarajevu će sutra zasjedati Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojem će biti donesena odluka o raspisivanju izbora za reisu-l-ulemu, potvrdio je za Radiosarajevo.ba predsjednik Sabora IZBiH Safet Softić.

 Piše: Faruk Vele

"A to podrazumijeva da se tamo negdje do polovine oktobra taj proces završi i da se prije 15. novembra, kada ističe mandat aktuelnom reisu-l-ulemi, bude izabran novi i da se sva procedura okonča. Dakle, sutra počinje ta kandidatura i ona će trajati u smislu kandidiranja narednih mjesec dana, do polovine septembra. Očekujem po polovinom oktobra sazivanje izbornog tijela koje bi izvršilo izbor reisu-l-uleme između kandidata koji budu eventualno o proceduri", tvrdi Softić.

Inače, da bi neko mogao biti kandidat, mora podnijeti kandidaturu kandidacionom tijelu, koje još ne postoji. Ono će biti formirano kada budu raspisani izbori.

Na pitanje da li je poznat broj eventualnih kandidata, Softić ističe da je prerano govoriti o tome.

"Možda sutra, a nakon što se izbori proglase, neko od kandidata da istakne svoju kandidaturu. U svakom slučaju narednih mjesec dana će biti period kada će se kandidati kandidirati i pripremiti svoj program", pojasnio je Softić.

Izborno tijelo će biti sazvano za dan kada bude izbor novog reisu-l-uleme.

"Ono će biti identično kao 2012. godine, dakle, sačinjavat će ga od 350 do 400 ljudi i to su, kako je definisano, svi sabornici, predsjednici medžlisa glavi imami, direktori obrazovnih institucija", kazao je Softić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije