Sutra izricanje presude u predmetu Momir Tasić i drugi

AA
Sutra izricanje presude u predmetu Momir Tasić i drugi
Arhiv / Ilustracija / Terete se za napad protiv bošnjačkih civila na području VIšegrada
Izricanje prvostepene presude u predmetu Momir Tasić i dr. zakazano je za 06. septembar 2018. godine, sa početkom u 11:30 sati, saopćeno je danas iz Suda Bosne i Hercegovine.

Optužnica tereti optužene Momira Tasića, Petra Tasića i Mirka Tasića da su počinili krivično djelo Zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama g), i) i k), Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica tereti optužene da su od polovine maja do kraja august 1992. godine u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine i policije Stanice javne bezbjednosti Višegrad, potpomognute paravojnim formacijama, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad.

Optuženi Momir Tasić i Petar Tasić, kao pripadnici Vojske Republike Srpske – VP 7158 Višegrad, a optuženi Mirko Tasić, kao pripadnik Stanice javne bezbjedbosti Višegrad, znajući za napad i da njihove radnje čine dio tog napada, učetvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području općine Višegrad na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, sa prisiljavanjem druge osobe, upotrebom sile ili prijetnje direktnim napadom na njezin život ili tijelo, na seksualni odnos (silovanje), prisilnim nestankom osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušavanja zdravlja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije