Sutra, ipak, dvije sjednice Predsjedništva BiH: O mandataru i ANP-u isti dan

Radiosarajevo.ba
Sutra, ipak, dvije sjednice Predsjedništva BiH: O mandataru i ANP-u isti dan
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sutra će, po svemu sudeći, ipak, održati dvije sjednice, saznaje Radiosarajevo.ba.

Piše: F. V.

One će biti ključni test za sporazum o formiranju državne vlasti kojeg su, podsjećamo, lideri SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a potpisali su prije desetak dana.

Predsjedništvo bi tako trebalo održati jednu redovnu sjednicu, na kojoj će biti redovne tačke dnevnog reda, uključujući i odluku o slanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP). Nakon redovne sjednice, odmah bi bila zakazana vanredna sjednica na kojoj bi se odlučivalo o mandataru za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odnosno Zoranu Tegeltiji.

Nije poznat ishod glasanja o važnim pitanjima, ali ukoliko Milorad Dodik obori ANP, zasigurno će sam oboriti odluku o imenovanju mandatara Tegeltije.

"Neće biti imenovanja mandatara Vijeća ministara Bosne i Hercegovine sve dok se ne riješi pitanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP)", potvrdio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u izjavi za agenciju Anadolija.

Predsjedavajući Željko Komšić pozive za sjednicu uputio u kabinete preostala dva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Šefika Džaferovića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije