Susret Turković - Radman: Vjerujemo u dobrosusjedske odnose

8
Fena
Susret Turković - Radman: Vjerujemo u dobrosusjedske odnose
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Satanak Turkovic i Grlic Radman

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je stigao u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Tim povodom, između ostalog, razgovarao je i sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara Biserom Turković.

Po završetku sastanka održali su konferenciju za medije.

"Vjerujemo u dobrosusjedske odnose, mislim da smo pronašli kompromisnu formu", na početku konferencije istakla je Turković.

Ministar Grlić Radman je na početku svog obraćanja medijima istakao kako je ponosan što je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

"Bosna i Hercegovina je moja domovina", na početku je rekao ministar Grlić Radman.

Jedna od tema razgovora bila je kako da se riješe pitanja koja su vezana za borbu protiv pandemije koronavirusa.

"Razgovarali smo da se uspostave kontakti između naših ljekarskih timova te na koji načim možemo doprinijeti borbi protiv koronavirusa. Nužno je da ti efekti budu učinkoviti i da omogućim o lakši prelazak naših građana.

Ona je kazala kako bi željela da se razmotri opcija olakšanog prelaska granice za građane BiH koji putuju u Hrvatsku.

Pitanje covid pasoša je neprecizirano, da pomognemo kao dvije zemlje. Službe će napraviti detaljan plan da se ljeto može dočekati pripremljeno nego dosadašnja situacija”, kazala je Turković novinarima nakon sastanka.

“Razgovarali smo o pitanjima u Blinkenovom pismu, koja govore o malim izmjenama Ustava. Definitivno kako bi se mogle ugraditi odluke Suda u Strazburu, da dođemo u fazu rješavanjia problema Sejdić-Finci, i da kroz reformu Izbornog zakona osiguraju prava svih građana, čime bi se smanjili problemi koji postoje u BiH”, poručila je Turković.

“Ovo je godina usvajanja izmjena Izborng zakona i malih promjena da se riješi Sejdić-Finci slučaj. Važno nam je i da postoji punu međudržavno poštovanje i uvažavanje”, dodala je.

Razgovarano je i o vakcinama, ali i o procesu vakcinacije.

"Svi smo u potrebi i trebamo se vakcinisati, tako i Hrvatska, ali mi želimo pokazati solidarnost jer znamo da je i vama potrebno tako da ćemo uskoro dostaviti vakcine", rekao je Grlić Radman.

Postoji puno međudržavno poštovanje i uvažavanje. To je osnovni pricnip na kojem ćemo djelovati. Možda su percepcije bile zamagljene i vizije drugačeije. Mislim da je jako važno da aktivnosti Republike Hrvatske idu u pravcu stvaranja uslova bržem ulasku BiH u Europskoj uniiji, dok unutrašnja pitanja ostaju pitanja BiH", rekal je Turkovic.

Turković i Grelić Radman su razgovarali i o Trgovskoj gori. Oboje su se složili da danas nije bilo puno vremena da bi se razgovaralo o toj temi.

"Dogovorili smo da u ovom kratkom razgovoru nismo u mogucnosti da riješimo ovo pitanje", rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske Grlić Radman.

O "non paperu" Slovenije, koji je je navodno dostavljen Europskim vijeću, Grlić Radman je rekao da se Slovenija priključila Hrvatskom "non paperu", koji zagovara konstruktivan pristup.

"Sve ostalo su špekulacije", naglasio je Grlić Radman.

Ministrica Turković je rekla da niko u EU neće usvojiti dokument koji ugrožava nečiji teritorijalni integritet.

"Sve ima cilj da se destabilizira Zapadni Balkan. Neko misli da bi u tim okolnostima mogao ostvariti neostvarene ratne ciljeve. Mi se u međunarodnim krugovima i u BiH borimo s hibridnim ratom protiv našeg puta u NATO.

Drago mi je da je sadržaj "non papera" negiran, da je premijer Janša rekao da podržava teritorijalni integritet BiH, a potvrde su nam došle i od nadležnih u EU. Ja smatram taj papir nepostojećim ili neozbiljnim pokušajem da se unese smutnja", izjavila je Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije