Susret s vlastima i povratnicima: Semiha Borovac u posjeti Nevesinju, Gacku i Bileći

Anadolija
Susret s vlastima i povratnicima: Semiha Borovac u posjeti Nevesinju, Gacku i Bileći
/ FOTO: AA
Ne postoje realni ekonomski uvjeti za održivi povratak

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac tokom posjete Nevesinju i Gacku imala je susrete i s tamošnjim načelnicima Momčilom Šiljegovićem i Milanom Radmilovićem, stoji u saopćenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Na oba sastanka, kojima su prisustvovali i predstavnici povratnika u ovaj dio Bosne i Hercegovine, istaknuto je kako su stvoreni uvjeti za povratak u smislu obnove i rekonstrukcije povratničkih domova, odnosno ostvarivanja osnovnih prava i saradnje s općinskim vlastima. 

Međutim, ne postoje realni ekonomski uvjeti za održivi povratak, što mora biti prioritet budućeg djelovanja na planu provedbe Aneksa VII Dejtonskog sporazuma. 

Ključni problem je velika nezaposlenost, neusaglašeni propisi kojim se u entitetima regulira pitanje socijalne i zdravstvene zaštite, penzionisanja...

Ministrica je problematizirala zapošljavanje povratnika u organima javne uprave, s obzirom da u ove dvije opštine nije zaposlen nijedan Bošnjak iako je prije rata u Nevesinju živjelo 23, a u Gacku 36 posto Bošnjaka.

U Nevesinju je izražena potreba da se zajednički pokuša iznaći rješenje za problem vodosnabdijevanja kao i prioritetnog infrastrukturnog projekta izgradnje regionalnog puta od Nevesinja ka Konjicu. 

U razgovoru sa načelnikom Opštine Gacko Radmilovićem kao prioritet određen je projekat izgradnje ceste do Bahora, povratničkog sela koje se uspješno bavi stočarstvom te elektrifikacija povratničkog mjesta VratniceDobro polje, koje je ministrica također posjetila. 

Ministrica je naglasila kako je neophodno intezivirati aktivnosti vezane za izgradnju po deset povratničkih kuća u Gacku i Nevesinju. 

U pratnji saradnika te načelnika Šiljegovića i predsjednika Medžlisa Islamske zajednice u Nevesinju Šerifa Kujana, Semiha Borovac posjetila je Jelu Radić, majku nedavno ubijenog pripadnika Oružanih snaga BiH Nedjeljka Radića. 

Ministrica je upoznata sa obećanjem prema sestri ubijenog Nedjeljka o zaposlenju u Oružanim snagama BiH što je način da se pomogne porodici pokojnog Nedjeljka. 

Delegacija Ministarstva za ljudska porava i izbjeglice BiH predvođena ministricom Borovac posjetila je povratničku porodicu Enesa Džemića, Medžlis Islamske zajednice u Gacku kao i Fazlagića Kulu, odnosno povratnike u naselju Habuli.

Ministrica će posjetiti i Fatu Jaganjac, povratnicu u Bileću.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije