Susret Čovića i Wigermarka: Nužna reforma Izbornog zakona BiH

Radiosarajevo.ba
Susret Čovića i Wigermarka: Nužna reforma Izbornog zakona BiH
Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, sastao se danas sa ambasadorom Lars-Gunnarom Wigemarkom, šefom delegacije i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH.

Iz Predsjedništva BiH kažu da je Wigemark obavijestio Čovića o usvojenim zaključcima Vijeća Europske unije o BiH, u kojima se, između ostalog, pozivaju vlasti BiH na intenziviranje sveobuhvatnih reformi. U zaključcima se također posebno ističe značaj poštovanja načela jednakosti i nediskriminacije zasnovanih na ustavnoj kategoriji konstitutivnosti.

U tom pogledu naglašena je nužnost reforme Izbornog zakona, koja će obuhvatiti sve aspekte relevantne za suštinsko ostvarivanje jednakopravnosti.

Konkretno, radi se o primjeni načela legitimnog predstavljanja u procesu izbora članova Predsjedništva BiH, popunjavanja nacionalnih klubova delegata u Domu naroda Federacije BiH, provedbi presuda Europskog suda za ljudska prava, ali i preporuci relevantnih međunarodnih institucija koje pozivaju na unapređenje transparentnosti izbornoga procesa.

Sagovornici su se složili da su sva ova pitanja veoma važna kako bi BiH dobila demokratski i na Ustavu zasnovan Izborni zakon.

Dodaje se da je Čović izrazio uvjerenje da se puno brže mogu provoditi preuzete obaveze prema EU, te je u tom smislu podsjetio na zaključak Predsjedništva koji obavezuje na finalizaciju upitnika Europske komisije i njegov prevod zaključno s 15. decembrom 2017. godine.

Na osnovu obavljenih razgovora sa svim nivoima vlasti ocijenio je da se preduslovi za kandidatski status realizuju u skladu s predviđenom dinamikom, o čemu će informisati najviše dužnosnike EU u Briselu, gdje putuje 24. oktobra.

Na kraju sastanka ambasador Wigemark je zahvalio za prijem i iskazao punu podršku EU u svim reformskim nastojanjima koja su u funkciji jačanja evropske perspektive BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije