Sastanak u Sarajevu / Cormack i Wigemark s Čovićem: Podrška BiH na putu ka EU

13. 09. 2017. u 16:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark razgovarali su danas s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem o nizu pitanja koja se tiču reformi, novom zamahu na putu ka EU, te osnaživanju vladavine prava.

Naglasili su i odgovornost svih bosanskohercegovačkih političara da osiguraju da se opći izbori 2018. godine održe nesmetano i da se institucije formiraju pravovremeno.

Predsjedavajući Predsjedništva Čović obavezao se na razgovor o mogućim izmjenama i dopunama Izbornog zakona u duhu dijaloga i konsenzusa.

Ambasadorica Cormack i specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark naglasili su da bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, te približavati državu standardima Evropske unije. 

"SAD i EU podržavaju konstruktivna nastojanja da se riješe razlike u stavovima i da država napreduje na putu ka EU", saopćeno je iz Delegacije Europske unije u BiH.  

NEMA KOMENTARA