Supruga osuđenog komandanta Armije RBiH: Očekivao je više od države

B. T.
Supruga osuđenog komandanta Armije RBiH: Očekivao je više od države
FOTO: Arhiv / Supružnici Mujanović

On pokušava da nas umiri, ali... Zamislite kako se može osjećati nevin čovjek, koji je nepravedno osuđen...

Kaže to u izjavi za Radiosarajevo.ba Mirsada Kastrat – Mujanović, supruga Huseina Mujanovića, bivšeg komandanta Armije RBiH, koji je jučer u Beogradu prvostepeno osuđen na 10 godina zatvora zbog navodnog zlostavljanja Srba u Hrasnici kod Sarajeva.

Kako nam objašnjava, ona niti bilo ko od članova porodice nije jučer, poslije presude Višeg suda u srbijanskoj prijestonici mogao kontaktirati s Huseinom, ali ga je jutros posjetio advokat.

Husein Mujanović  - undefined

FOTO: Arhiv: Husein Mujanović

„Sinoć kasno smo se vratili iz Beograda. Još niko od nadležnih nas nije kontaktirao. Valjda će se sjetiti“, odgovara nam Mirsada upitana da li im se bar nakon jučerašnje presude obratio neko od nadležnih.

„Ja sam svo vrijeme, dvije godine pozivala. Ovdje se ne brani samo Husein, u ovom slučaju se brani Bosna i Hercegovina. Srbija krši prava građana BiH. Dvije godine sam se borila s vjetrenjačama, i ovdje, i tamo“, podcrtava Kastrat – Mujanović, kazavši da je porodica imala podršku jedino od nekih boračkih udruženja i Ministarstva za boračka pitanja, te da su nešto u ovom slučaju pokašali uraditi Tužilaštvo i Ministaratvo pravde BiH, koji su upućivali zahtjeve Srbiji.

Kako kaže, glavni problem im je bilo pribavljanje dokumentacije za Huseinovu odbranu.

„Da smo pribavili dokumentaciju, možda bi se nešto drugačije desilo. Ali, u našoj zemlji nismo mogli da dođemo do dokaza, da branimo našeg građanina“, naglašava Huseinova supruga.

Huseinova supruga Mirsada  - undefined

FOTO: Facebook: Huseinova supruga Mirsada

Kako nam kaže, sa suprugom je zadnji put kontaktirala tokom iznošenja završnih riječi, jer od pojave pandemije koronavirusa imaju pravo na samo jednu posjetu mjesečno. Upitana kakvu je tada presudu očekivao, šta je kazao, očekivao...Mirsada odgovara:

„Očekivao je više od države. Nije mogao da vjeruje da je zaboravljen, da se ništa ne radi za njega. Pa jučer se prvi put u sudu pojavila ambsadorica BiH Aida Smajić, mada smo odmah istog dana kada je uhapšen, 30. jula 2018. obavijestili Ambasadu BiH. Oni smatraju da Ambasada ne može puno da pomogne“, kaže Kastrat – Mujanović.
Ona smatra da bi bar u pogledu posjeta Ambasada mogla pomoći, jer je Huseinu vrlo važno da zna da nije sam, da nije zaboravljen...

„Čovjeka su kod ljekara vodili u okovima, okovanog na nogama i rukama! Možete li zamisliti, u 21 vijeku?“, kaže očajna supruga.

Upitana za uslove u pritvorskoj jedinici Višeg suda, u kojoj je Husein smješten, Mirsada govori da su oni na početku bili užasni.

„Možete misliti kako mu je bilo u sobama sa po pet ljudi, kada su mediji pisali o njegovim navodnim djelima. Svakih 20 dana su ga prebacivali u drugu sobu, bio je pod velikim pritiskom... Zadnjih nekoliko mjeseci smješten je u sobi sa još jednim čovjek, uslovi su iole pristojni“, kaže ona.

Objašnjava da će odbrana ubrzano pripremiti žalbu na presudu te podcrtava da bi institucije najviše pomogle sa pribavljanjem dokumentacije.

„Valjda su se sada probudili, uvidjeli da ovo nije šala, da se Srbija ne zaustavlja...“, izražava nadu Kastrat – Mujanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije