SDP: Iza odluke o Nastavnom planu RS-a i Srbije je nacionalistička logika sukoba

Radiosarajevo.ba
SDP: Iza odluke o Nastavnom planu RS-a i Srbije je nacionalistička logika sukoba

Enes Suljkanović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH, smatra da su najave o provođenju jedinstvenog Nastavnog plana i programa na teritoriji RS-a i Srbije, pod izgovorom zaštite prava i identiteta, nastavak nacionalističkih politika kojim se stvaraju sukobi, podjele i produbljuju segregacijske politike.

"Na ovaj način vlast Milorada Dodika pokazuje da su priče o pravima ljudi laž kojom se koristi da uskrati prava drugih ljudi. Nacionalna grupa predmeta idealan je alat kojim Dodik nastavlja svoju antidržavnu politiku, a u trenutku kada su mu se u antidržavnim politikama pridružile i dvije sestrinske nacionalističke stranke u BiH, taj posao mu je olakšan.

Na terenu je situacija znatno drugačija, škole zjape prazne, roditelji jedva školuju djecu, a Dodik ih želi ubijediti da sveopšte siromaštvo zamijene nacionalističkom euforijom i zaborave da ministar Dane Malešević kupuje luksuzne automobile. Vlast u manjem bh. entitetu i može samo opstati na logici podjela, sve dok ne dođe do socijalnog bunta i suočavanja sa poražavajućim standardom građana.

Zanimljivo je da vlast u ovom entitetu ne dozvoljava djeci povratnika da uče bosanski i hrvatski jezik, dok, u isto vrijeme, nije problem da djeca uče prema nastavnim programima drugih država. SDP se od početka zalagao da se djeci povratnika omogući da uče maternji jezik i to ćemo i dalje nastaviti. Mi želimo svima omogućiti iste uslove, od prava na jezik, do materijalnih uslova u školama. Ako djeca iz RS mogu učiti o historiji Srbije, ne vidim nijedan razlog da djeca povratnika ne uče svoj maternji jezik i historiju svoje države – BiH“, navodi Suljkanović, stoji u saopćenju Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije